VIDEO // Record negativ în dosarul unui fost procuror general

Julieta Savițchi
15/12/2018

Dosarul în care sunt învinuiți de abuz de serviciu fostul procuror general, Valeriu Balaban, și fostul șef de direcție din cadrul Procuraturii Generale, Boris Crigan, bate pasul pe loc. Magistrata Lilia Lupașcu de la Judecătoria Chișinău, oficiul Râșcani, a amânat din dou ședința de judecată din cauza că unul dintre avocații inculpaților nu s-a prezentat la proces pe motiv de boală.

Deși a fost transmis în judecată încă în aprilie 2018, ședințele de judecată au fost amânate de cel puțin șase ori. Motivul amânărilor îl constituie faptul că, de fiecare dată, un participant nu se prezintă la ședință din anumite motive.

Valeriu Balaban și Boris Crigan au fost reținuți în iunie 2017. Ei sunt învinuiți de procurorii Anticorupție de depăşirea atribuţiilor de serviciu soldate cu prejudicii în proporţii deosebit de mari. Aceștia ar fi dispus în 2005 cumpărarea clădirii nefinisate din str. Alexandru cel Bun nr. 100 la un preț de 9 milioane de lei, pe când prețul acesteia, potrivit evaluatorilor, constituia puțin peste 2,5 milioane lei.

Pe banca acuzaților a ajuns și Arsenie Untilov, fostul director al întreprinderii „Consocivile”, pe care a privatizat-o ulterior. Untilov, de la care a fost procurată clădirea pentru sediul Procuraturii Generale, pledează nevinovat și susține că a vândut-o de două ori mai ieftin decât a fost evaluată.

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi din 2009, Procuratura Generală a suportat cheltuieli pentru executarea lucrărilor de demolare, consolidare şi construcţie a blocului de pe strada Alexandru cel Bun 100 în valoare de 2,9 milioane de lei. Aceste cheltuieli nu au fost prevăzute în devizul lucrărilor de reconstrucţie şi construcţie-montaj a clădirii nefinisate.

Auditorii Curții de Conturi au mai constatat că licitaţia prin care Biox-Comerţ SRL a fost desemnată câştigătoare pentru efectuarea lucrărilor de reconstrucţie a imobilului  s-a desfăşurat cu încălcări grave, fără documentele de proiect şi devizul de cheltuieli.

În 2006, în urma utilizării de către SRL Biox-Comerţ a unor norme de cheltuieli majorate în raport cu normele incluse în devizul lucrărilor de reconstrucţie şi construcţie-montaj, care au fost acceptate nejustificat de către Procuratură, volumul acestor lucrări a fost mărit cu 44,2 mii de lei. Întreprinderea Biox-Comerţ a atacat în judecată Procuratura Generală, solicitând 6,5 milioane de lei pentru pretinse lucrări care nu ar fi fost achitate.

Cei doi foști procurori dețin imobile în cartiere selecte și afaceri prospere. Arsenie Untilov locuiește într-o casă particulară situată lângă parcul din Valea Morilor. La 15 martie 2017, feciorul lui Boris Crigan, Dragoş Crigan, a fost numit prin decret prezidenţial judecător la oficiul Botanica al Judecătoriei Chişinău.

Valeriu Balaban este socrul lui Maxim Lebedinschi, consilierul și purtătorul de cuvânt al președintelui Igor Dodon.

Julieta Savițchi
15/12/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii