Condamnată pe nedrept, infectată cu hepatită și tradată de avocat

Maria Olaru
12/12/2018

După un proces care a durat câțiva ani, în martie 2018 am fost condamnată la un an și șase luni cu executare pentru că am bătut un polițist. De fapt, eu am fost cea agresată de omul legii și am depus plângere la Procuratură. Au urmat mai apoi presiuni ca să-mi retrag plângerea, iar pentru că nu am cedat, mi-au fabricat dosar penal pe numele meu.

Sentința, deși era cu drept de apel, prevedea să fiu reținută din sala de judecată, ca pe ucigași. Am fost încătușată peste vre-o 2 săptămâni, deși sentința fusese atacată. Apoi am fost dusă în Penitenciarul nr.13, un loc teribil. Când am ajuns în închisoare, mi s-au prelevat analize care au arătat că sunt sănătoasă.Peste două săptămâni mi-a stat foarte rău și am fost transferată în Spitalul penitenciar de la Pruncul.

Am stat în închisoare 21 de zile. Am fost eliberată de către Curtea de Apel Chișinău, care a suspendat executarea pedepsei. Chiar și așa, nu sunt de acord cu condamnarea. Avocatul Vitalie Țauțean a promis să contesteze sentința la Curtea Supremă de Lustiție, dar a depus recursul cu o întârziere de  o lună și jumătate, din care motiv a fost respins. Unica mea speranță mai era CEDO, iar din cauza că nu a fost depus recursul în termen, am  ratat și această șansă.

După eliberarea din penitenciar, starea sănătății a început să se agraveze. Am fost pe la mulți medici ca în cele din urmă să fiu diagnosticată nemilos cu hepatită C. Precizez, că atunci când am fost adusă în penitenciar analizele au arătat că eram sănătoasă. Astfel, pe lângă tratamentele inumane și degradante la care am fost supusă, am fost contaminată și cu o maladie gravă.

Am depus demersuri la Procuratură, am reclamat avocatul, dar și magistratul care a dispus încătușarea mea. Dar nicio mișcare. Am fost la Consiliul Superior al Magistraturii să depun o plângere. Am vrut să fac un scurt protest solitar, dar am fost bătută chiar în curtea CSM-lui. Am depus o plângere la poliție, dar a fost emisă o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale pe motiv că nu există componentele unei infracțiuni. Nici dosar contravențional nu au făcut!

Dreptate nu există în Moldova! Am 53 de ani, trei copii, nepoți, o mamă în vârstă și un frate cu dizabilități de care am grijă. Mi-am construit o casă mare, cu două nivele, iar în curte am organizat o afacere, o spălătorie și un atelier de reparații auto. Am fost nevoită să plec să muncesc în afara țării pentru a-mi construi casa și afacerea. Acum am scos totul la vânzare. Să vând și să plec împreună cu apropiații mei din această țară, unde omul nu valorează nimic.

 

Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Centrul de Investigații Jurnalistice nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe acceași platformă și o va trata în condiții egale.

Other complaints for

Maria Olaru
12/12/2018

Comments