La un an de a constarea ANI privind încălcarea legii, directorul penitanciarului nr. 12 încă nu este suspendat din funcție

Artur Hâncu
06/06/2022

Vă aduc la cunoștință un caz, care poate constitui material pentru o investigație a bravilor jurnaliști de investigații ai CIJM.

În septembrie 2019, ANI a inițiat controlul respectării regimului juridic al incompatibilitaților, în privința dlui Oleg Sainsus - director al Penitenciarului nr.12 - Bender al Administrației Naționale a Penitenciarelor, care s-a încheiat abia în mai 2021, cu emiterea unui act de constatare.

Conform actului de constatre emis, publicat pe pagina web a ANI abia la 04.06.2021, s-a stabilit că dl Oleg Sainsus a încălcat regimul juridic al incompatibilitații, prin deținerea simultană a funcției publice cu cea de administrator al Î.I. ,,Oleg Sainsus", fapt despre care au anunțat mai multe surse media opinia publică.

La data de 08.06.2021, Sainsus O. a contestat actul de constatare la judecătoria Chișinău (sediul Rîșcani).

Deși Legea 300/2017 cu privire la sistemul admimistrației penitenciare prevede expres  sancționarea disciplinără, suspendarea din funcție și concedierea în astfel de cazuri, Sainsus Oleg nu a fost sancționat sub nicio formă pînă azi (peste 1 an de la constatre), iar ANI nu a solicitat Ministrului Justiției, așa cum prevede legea ANI, suspendarea acestuia din funcție pînă la rămînerea definitivă a actului de constatare, care prevede încetarea rapoartelor de serviciu cu acesta.

Dosarul respectiv a ajuns (fără surprize) pe mîna magistratei Tatiana Avasiloae, cea care a fost constatată de ANI cu un penthouse scris pe numele unei femei (medic) din Transnistria, valoarea căreia depăsește un milion de lei, însă de facto, acest imobil îi aparține magistratei. Pînă azi Tatiana Avasiloae nu este suspendată din funcție și tergiversează multe dosare împotriva ANI.

Dosarul lui Sainsus Oleg, ca multe altele, sunt tergiversate la maxim de către magistrata Avasiloae, avînd loc, fictiv, mai multe ședințe care s-au soldat cu amînări considerabile, cea mai recentă fiind ședința din data de 17.05.2022, care a fost amînată, tocmai (ATENȚIE!!!), pentru data de 05.10.2022 (o nerușinare categorică a acestei magistrate corupte) și atunci nu este ședința de pronunțare.

Astfel, Sainsus Oleg, își păstrează și azi locul de muncă călduț și plătit ,,gras", unde se mai adaugă și o pensie bună.

Păi iată că medicul despre care se vorbește că ar fi stăpîna penthous-lui magistratei, este o bună prietenă cu soția lui Oleg Sainsus, Liudmila Sainsus care lucrează la o grădiniță din Bender (educătoare).

Așa că acest dosar va fi tergiversat în instanțe încă mulți ani înainte, fără ca acest imbecil cu probleme grave de integritate să fie cumva sancționat.

 ANI a desfășurat formal acest control, deși inspectorii de integritate au depistat fals în declarații, doar l-au obligat pe Sainsus să rectifice declarația de avere și atît (a se verifica declarațiile depuse de Sainsus), iar în anul 2021, acest corupt, și-a achiziționat un apartament de lux, într-o casă nouă, selectă din or. Bender, pe care a achitat peste 50 mii dolari SUA, însă în declarația de avere e indicată o sumă simbolică, cunoscînd că în Bender nu poate nimeni să-l verifice. E clar că e mai dificil cu verificările în regiunea transnistreană, însă ANI sau ANP au toate posibilitățile de verificare corectă a omisiunilor admise de către Sainsus.

Sainsus Oleg este unul dintre cei mai apropiați și loiali oameni a coruptului Demcenco Serghei - ex-director adjunct al ANP, aflat în control judiciar la moment pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, alături de așa zisul ,,hoț în lege" Moscalciuc Vladimir alias Makena, unde Sainsus Oleg a fost/este părtaș, însă acest lucru nu-l împiedică să activeze murdar și azi, devenind ,,om bun".

Rog să investigați minuțios acest caz uitat pe rafturile judecătoriei Rîșcani.

Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Centrul de Investigații Jurnalistice nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe acceași platformă și o va trata în condiții egale.

Other complaints for

Artur Hâncu
06/06/2022

Comments