Încălcări grave la școala din Parcani, Soroca

Larisa Dubălari
08/09/2016

Fosta directoare a școlii din satul Parcani, raionul Soroca (care în prezent s-a mutat în școala din satul vecin, Voloave, în calitate de director adjunct, dar am înțeles că va fi avansată) închiria sala de festivități a școlii pentru organizarea de petreceri, nunți și cumetrii, iar banii primiți îi păstra în buzunarul propriu.

După ani buni în care afacerea i-a mers cu succes, aceasta a lăsat sala de izbeliște. Astfel, din cauza iresponsabilității sale și a paznicului școlii pe care îl avea în subordine, a fost posibil ca scândurile din tavanul sălii și a altor încăperi din școală să fie furate. Din această cauză, în anul 2014, tavanul din sala de festivități s-a prăbușit. După aceasta a început să fie furat și lemnul care sprijinea foile de ardezie de pe acoperiș. Materialele de construcție le-am adus eu din România când eram în funcția de adjunct al directorului școlii din Parcani (până în anul 1998). Multe materiale au dispărut, altele au fost înlocuite cu materiale de proastă calitate, am scris peste tot, dar nu au fost luate măsuri.

Prima Doamnă a Republicii Moldova, Margareta Timofti, (originară și ea din satul Parcani) i-a dăruit școlii din Parcani 460 de scaune, vreo 90 de mese, 4 mașini de cusut marca Singer (pe lângă cele 6 care existau deja în școală), un pian și multe materiale de construcție destinate reparației sălii de sport și celei de festivități (aceasta se întâmpla înainte ca tavanul să cadă). 

Situația creată a generat mare scandal în rândul locuitorilor satului Parcani, așa că directoarea a dispus ca să se facă un pic de reparație doar în sala de sport, însă de ochii lumii. Sala de festivități a fost lăsată în continuare de izbeliște, fără să fie atinsă măcar. O parte din materialele de construcție stă și acum în sala de sport, aceasta în timp ce vestiarele elevilor sunt în continuare într-o stare proastă și pline de mucegai. Cam jumătate din scaunele și mesele primite sub formă de suport din partea doamnei Margareta Timofti au dispărut din școală tot în perioada în care directoarea din Parcani era în funcție. Totodată au dispărut și peste 20 de instrumente muzicale din cupru care aparțineau sălii de muzică.

Pe lângă aceasta, în timp ce în realitate soțul directoarei a lucrat în calitate asistent medical timp de patru ani, în documentele eliberate de către Direcția de învățământ din Soroca este indicat faptul că cică el ar fi lucrat de 13 ani, primind astfel ilegal bani.

Datorită felului în care a gestionat școala și în complicitate cu primarul satului Parcani fosta directoare a făcut în așa fel încât toți elevii claselor gimnaziale să fie mutați la școala din Voloave, în Parcani rămânând doar clasele primare. Acesta deși școala din Parcani este mai bine dotată și are condiții mai bune pentru desfășurarea activităților didactice (la nivel de izolare, încălzire și starea fizică a școlii în general). În Voloave elevii învață în frig, umezeală iar în unele clase crește iarbă din podea.

La insistența mea, acest lucru a fost documentat în urmă cu un an și de către domnul Sergiu Bogheanu de la Ministerul Educației și domnul Harea, coordonator al proiectului de ajutorare a școlii din Parcani. 

M-am adresat de nenumărate ori Procuraturii Generale. Aceasta transmitea cazul Procuraturii din Soroca, care, la rândul ei, se adresa poliției din Soroca. Poliția nu a fost niciodată la fața locului. Astfel toate adresările mele către Procuratură s-au ales cu refuz de începere a urmăririi penale, iar la ultima solicitare nici măcar nu am primit răspuns. După trei luni, m-am dus singură la sediul Procuraturii să fac rost de răspuns. După cum am zis, m-am adresat și la Ministerul Educației și, la fel, rezultate zero.

Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Centrul de Investigații Jurnalistice nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe acceași platformă și o va trata în condiții egale.

 

 

 

Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Centrul de Investigații Jurnalistice nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe acceași platformă și o va trata în condiții egale.

Other complaints for

Larisa Dubălari
08/09/2016

Comments