Scrisoare a unui grup de ofiţeri ai organelor afacerilor interne

un grup de ofiteri MAI
11/10/2013

Către Mass-media

Stimați reprezentanți ai mass-media din Republica Moldova, vi se adresează un grup de ofițeri ai organelor afacerilor interne. Cu părere de rău, sîntem nevoiți să ne ascundem identitatea. Însă, idealurile noastre – de ofițeri, nu ne permit să tăcem la infinit.

Sincer, acum aproape un an, noi cu toții încă credeam în reușita reformei pornite în Ministerul de Interne. Ceea ce se face însă, spulberă orice încredere din partea noastră. MAI, Poliția, cum au fost, așa și au rămas sub control politic, devenind chiar mijloace de represiune politică.

Ultimul caz, ieșit din comun s-a întâmplat chiar miercuri 9 octombrie și continuă pînă în prezent.

Acest caz este legat de omul de afaceri rus Renato Usatîi. Noi, ofițerii, am fost impuși să facem jocul conducerii Ministerului în persoana ministrului Dorin Recean.

Aproape jumătate de an, subdiviziunile speciale ale Inspectoratului Național de Investigații, precum și ofițerii subordonați direct colonelului V.Maiduc, efectuiază acțiuni de filare a antreprenorului, executând comanda dată de ministrul Recean, la indicația ex-premierului Vlad Filat. Scopul acestor acțiuni este – de a alege un moment potrivit pentru organizarea unei rețineri lui Usatîi, utilizînd orice metode posibile, inclusiv pentru păstrarea de droguri și arme, care chipurile ar aparține businessmenului rus. Acțiunile de prelucrare specială sînt efectuate și în privința șoferului personal al antreprenorului – Serghei Dobrea, precum și a altor persoane din anturajul lui Usatîi, cu scopul stabilirii tuturor contactelor persoanei aflate sub filare.

Presiunile politice asupra polițiștilor, legate de necesitatea reținerii cît mai grabnice lui Usatîi, au crescut în ultimele zile.

Miercuri seara, pe la ora 18, acest om de afaceri, a organizat o întîlnire cu blogherii și jurnaliștii în restaurantul Cerbul de Aur din Chișinău. Un detașament special al MAI a fost informat în prealabil despre această petrecere, iar în scurt timp, personal ministrul Recean a formulat și un ordin de monitorizare îndeaproape a acțiunii.

Întru executarea acestui ordin, cîteva persoane au fost instructate și dotate cu tehnică specială pentru ca subiectul discuțiilor să fie cunoscut în timp real atît de colaboratorii noștri, cît și de Vlad Filat personal.

Decizia de a organiza arestarea businessmenului rus a fost luată definitiv după ce, în cadrul discuțiilor cu bloggerii, Usatîi a declarat că peste cîteva zile urmează să apară la postul tv TVC-21, unde urma să dezvăluie mai multe informații compromițătoare la adresa ex-premierului Vlad Filat și a conducerii Ministerului de Interne. Aceste informații se refereau la modul de gestionare frauduloasă a ajutorului financiar pentru sinistrații de la Cotul Morii, contrabandă cu spirt, privatizarea Băncii de Economii ș.a.

În urma acestei decizii, forțele de urmărire au fost sporite. Aproape de ora 1 de noapte, Usatîi s-a îndreptat cu automobilul Lexus n.î. K RU 01, fiind însoțit de garda sa de corp spre locuința din str. Mateevici, 88, intrând în această prin parcarea subterană. Automobilul acestuia a mai ieșit și intrat in parcare de cîteve ori, după ce urmele cet. R.Usatîi au fost pierdute.

Potrivit informației de care dispunem, omul de afaceri rus Renato Usatîi a reușit să părăsească teritoriul Republici Moldova. Chiar și în aceste condiții, ordinul de arestare a antrpenorului Usatîii, cu ulterioară distrugere a acestuia, rămâne în vigoare.

Prin intermediul acestei scrisori, sesizăm opinia publică, procurorii, reprezentanții corpului diplomatic, referitor la acțiunile ilegale, efectuate de MAI, la indicația conducerii instituției, precum și a factorilor politici. Sntem siguri că aceste acțiuni discreditează imaginea Poliției, discreditează ideea reformării Ministerului de Interne, care astăzi a devenit un organ de represiune politică.

Cu respect,

Un grup de ofițeri MAI

Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Centrul de Investigații Jurnalistice nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe acceași platformă și o va trata în condiții egale.

Other complaints for

un grup de ofiteri MAI
11/10/2013

Comments