Un afacerist m-a prejudiciat de 42 de mii de euro, iar poliția și procurorii l-au ajutat

Vitalie Condrea
10/07/2019

În ianuarie 2017, într-o discuție privată avută cu cetățeanul Bivol Grigore, directorul  companiei de transport ”Carbivitir Company”, înregistrată în România, dar care activează pe teritoriul Republicii Moldova, acesta mi-a spus că intenționează să vândă trei tiruri. Fiind și eu proprietar al unei firme de transport , am rămas cointeresat de ofertă. În aceste condiții am avut o înțelegere verbală cu Grigore Bivol ca să-mi ofere în arendă cele trei tiruri cu posibilitatea de a le răscumpăra până în anul 2018. Înțelegerea mai consta ca pe lângă taxa de arendă să achit toate cjeltuielile pentru întreținere, perfectarea necesară a autorizațiilor de transport, precum și achitarea impozitelor. Înțelegerea mai consta și în faptul că tirurile urmau să fie perfectate pe numele meu sau al companiei după achitarea integrală.

Prețul pentru un camion a fost stabilit de 17 mii 500 de euro per o unitate de transport. Totodată, societatea condusă de Bivol urma să mă asigure cu două certificate CEMT , pentru care urma să achit 2500 de euro pentru unul. În afară de aceasta urma să achit lunar 320 de euro pentru arendarea fiecărui camion în parte.

Precizez că înțelegerea cu Grigore Bivol a fost una verbală și nu a fost confirmată în scris  cu semnarea obligațiunilor contractuale.

În același timp, la transmiterea celor trei autocamioane în arendă au fost perfectate trei contracte de arendă, două pe numele meu, iar unul pe numele surorei mele, Ludmila Ursu. Deși au fost perfectate în două exemplare, mi-a fost eliberat un singur contract. Mariana Manțoc care reprezenta interesele companiei, a invocat că aceste contracte urmează să fie semnate de Aliona Bivol, soția lui Grigore, și că aceasta s-ar afla în SUA.

Deși au fost semnate contracte pe bunuri,  nu au fost întocmite acte de predare-primire, cu evaluarea tenhică a celor trei unități de transport.

Din cele două certificate CEMT, mi-a fost transmis doar unul, dar în scurt timp mi l-au cerut sub pretextul că urmează să fie supus verificărilor, dar nu l-am mai văzut.

Până în iulie 2017 i-am transmis lui Grigore Bivol prin intermediul Marianei Manțoc suma de 20000 de euro, prețul pentru un autocamion și un CEMT. La fel au fost achitate și cheltuielile pentru arendă.

În aceiași perioadă am constatat că autocamioanele se aflau în stare de uzură avansată, fiind nevoit să mai achit suma de 22 de mii de euro pentru reparație.

Deși achitam cu regularitate taxele cerute, documentele pentru transportări erau perfectate cu întârziere, din care cauză nu puream activa în regim normal, fapt care îmi făcea defectuoasă îndeplinirea obligațiunilor asumate. Totodată, în luna iulie 2017, din cauza unei defecțiuni la camion nu mi-am putut îndeplini obligațiune de transportare a unui lot de marfă care s-a deteriorat.

Toate solicitările mele privind perfectarea actelor nu s-ay încununat de succes. Mai mult, au început să-mi fie create impedimente în activitate. Ion Bivol, fiul lui Grigore Bivol, mi-a sustras numerele de înmaatriculare la toate cele trei camioane. Tot Bivol Ion, în timp ce mă aflam la vama Otaci, mi-a sustras din camion o mapă, în care în afară de actele pentru transport, se mai aflau actele pentru marfp și actele mele personale. În urma intervenției poliției, mapa mi-a fost restituită, dar au fost sustrase câteva documente, ale căror dispariție nu am observat-o. Când camionul a trecut cu marfa la punctul vamal Leușeni-Albița, la poliția de frontieră din România a fost depus un denunț că tirul nu are actele în regulă. În consecinâă camionul a fost tras pe dreapta, iar șoferul a făcut cale întoarsă în Republica Moldova. Astfel, unul din camioane a dispărut în România.  

La 8 septembrie 2017, am depus plângere la poliție și asupra cazului Poliția din Ialoveni a decis la 18 septembrie 2017 pornirea urmăririi penale. Ulterior, Andrei Popov, ofițerul de urmărire penală din Ialoveni, a venit cu propunerea privind refuzul în intentarea unui dosar penal pentru escrocherie, procurorul Marcel Tumuruc a emis ordonanța, iar două camioane pe care le țineam la o parcare, am fost impus de poliție să le restitui reprezentanților lui Grigore Bivol.  Astfel, în loc ca poliția și procurrii să-mi apere drepturile, i-a ajutat pe escroci. Mai mult, chiar am fost amenințat de oamenii legii că vor porni dosar penal pe numele meu.

Menționez că până la emiterea ordonanței de urmărire penală, avocatul Alexandru Bogos mi-a spus cdeja înțelegerea dintre Bivol și proccurori a fost făcută, că s-ar fi plătit de către Bivol 20 de mii de euro mită pentru ca să fi soluționată problema în favoarea sa și dacă vreau să mi se facă dreptate, să achit mai mult sau să caut ieșire la persoane suspuse din Chișinău. În aceste condiții nu a fost contestată ordonanța de neîncepere a urmăririi penale și am reziliat contractul cu Bogos.

Precizez că procurorul Tumuruc și-a motivat ordonanța de nrîncepere a urmăririi penale prin faptul că nu există componența de infracțiune conform articolului 190 și că acest caz ține de competența instanței civile. Dar pretinsele argumente sunt eronate, deoarece atât Grigore Bivol, cât și reprezentantul său Mariana Manțoc nu au perfectat contracte legale, pe sumele oferite pentru achitarea mașinilor s-au dat recipise fără a se specifica pentru ce au fost primiți banii, iar pentru banii care mi se luau pentru arendarea unităților de transport și perfectarea actelor nu mi da niciun fel de facrură, ci doar un scurt raport pe Viber scris de Mariana Manțoc.

În final la cele expuse mai sus, rog să fiu ajutat să mi se facă dreptate, vinovații să fie trași la răspundere conform legii, mie să-mi fie restituit prejudiciul, iar ala zișii oameni ai legii care au mușamalizat dosarul să fie investigați și să răspundă conform buchiei legii. Sper că au trecut timpurile când totul se rezolva prin mită și ordine date la telefon pentru remunerări nejustificate, când oamenii erau deposedați de bunuri cu concursul celor care au obligația să apere legea.

Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Centrul de Investigații Jurnalistice nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe acceași platformă și o va trata în condiții egale.

Other complaints for

Vitalie Condrea
10/07/2019

Comments