Vă rog să mă ajutați, încotro-o s-o iau, unde sau la cine să merg, ce lege să citesc și cum să fiu auzită. Doresc să produc paine artizanală pe langă casă, doresc să activez legal dar legea nu imi permite. Iată acuș fac 5 ani de când colo-ncoace, nu pot face nimic.
Primii pasi au fost:
1. Am deschis un SRL. (legea nu permite o alta forma juridică in care s-ar incadra producerea painii de casă de ex. patentă, sau intreprindere individuală..) am fost nevoita să infiintez un SRL si să angajez contabil, să întrețin servicii bancare.
2. Am intampinat probleme cand am dorit să avem un aparat de casă , pentru a lucra cinstiit, ne dorim să platim taxe fiscale. Fiscul cere ca spațiul de casa să fie comercial, ceea ce e nonsens, pentru ca sunt producător casnic și la fel se cere Autorizatie de functionare de la ANSA.
3. Pentru a primi Autorizatie de la ANSA este necesar să prezentăm un document că spatiul de producere este comercial. Spatiul in care coacem este locativ, nu este neaparăt bucataria casei, este o constructie separata pe langa casa pe care am transformat-o într-un laborator, microbrutarie, repsectand normele sanitare HACCP.
4. Am mers la Primarie să schimbăm destinatia spatiului din locativ in comercial. Primăria ne-a directionat către Oficiull Cadastral pentru a primi un număr cadastral la acel spațiu casnic, care urmează a fi comercial.
La acest moment ne-am blocat. Casa în care se află microbrutaria are 2 proprietari. Iar vecinul, adică, al doilea proprietar are în curtea sa o clădire construita neautorizat. Din aceasta cauza Oficiul Cadastral a refuzat să ne emită un număr cadastral. E necesar de demolat acea clădire neautorizată din curtea vecinului. Ceea ce noi nu putem face, nu ne putem băga în curtea vecinului și sa demolam construcția.
Aici iar ne-am blocat, ANSA cere clădire comercială, Fiscul cere clădire
comercială, iar eu vreau sa activez ca producător casnic.
Ce să fac cu microbrutăria mea, nu știu!
Noi vindem doar 1 -2 zile pe săptămână, cantitățile de pâine sunt foarte mici ,iar condițiile care ni se impun sunt similare cu cele ale producătorilor de scara largă. Pâinea pe care mi-am propus s-o prepar o facem pe bază de maia, cu fermentare îndelungată, cu tehnici de preparare ca pe timpuri, procesul este manual și nu nu ne dorim să robotizăm painea...avem o moare cu pietre la care măcinăm grânele cu certificat ecologic internațional.
Vă rog să-mi iertati lauda, voi fi inclusă în Cartea mondiala a pâinii ca unul din cei mai buni brutari din lume(Desi nu cred ca exista cel mai bun, e o cale cât o viață, am multe de învățat )
Am multi colegi brutari în Europa care activează pe lângă casa, și sunt ajutați și încurajați de stat, fără a deschide firme, fără contabili, lucrează legal, plătesc taxe. Sunt invitata să lucrez în străinătate și mi se oferă cele mai bune condiții de activitate, iar eu îmi doresc sa activez acasă , având 3 copii.
Cum eu având o producere atât de mică pot întreține financiar un SRL, un contabil, servicii bancare, fiscale și alte cheltuieli și nici măcar nu pot duce la capăt ca să am o autorizație de funcționare, să lucrez legal.
Și dacă presupunem că legea pentru producătorii casnici va fi elaborata și adoptată, și ANSA îmi va elibera autorizație de funcționare, atunci Fiscul nu-mi permite să am un aparat de casă acasă sau un terminal de plata, pentru că iarăși spațiul în care coc nu este comercial.
Vă rog să mă orientați sau direcționați , încotro s-o iau , unde sau la cine să merg, ce lege să citesc, ce pot face ca să pot continua activitatea artizanală.
Vă mulțumesc și sper mult ca acest mesaj va fi citit și luat în considerație.
Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Centrul de Investigații Jurnalistice nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe acceași platformă și o va trata în condiții egale.
Comments