10 companii care au împărţit în 2016 bugetul alocat pentru achizițiile în Sănătate

Anticoruptie.md
05/05/2017
Foto: CIJM

La fel ca în 2015, şi anul trecut câteva companii farmaceutice din Republica Moldova au câștigat cele mai multe contracte de livrare a medicamentelor și dispozitivelor medicale spitalelor și centrelor de sănătate din țară. Datele deschise de pe site-ul Agenției de Achiziții Publice (AAP), dar și de pe portalul de contractare deschisă, opencontracting.date.gov.md, arată că în 2016, dintr-un miliard 75 de milioane de lei cheltuiți de stat pentru procurări de medicamente, echipament medical și produse parafarmaceutice, peste 80%, adică peste 800 de milioane de lei au ajuns în conturile a zece companii. Șapte dintre acestea au câștigat 58% dintre contracte și un an mai devreme, arată o anchetă a portalului Anticoruptie.md. Este vorba despre firmele Dita EstFarm, Tetis International Co, Medeferent Grup, Distrimed, Esculap Farm, Sanfarm Prim, Rihpangal Farma, Life Med, Lismedfarm și GBG-MLD.

Lider la capitolul licitații câștigate pentru livrarea medicamentelor și a dispozitivelor medicale este compania Dita EstFarm, care a câștigat de două ori mai multe contracte decât toate celelate firme luate la un loc. În 2016, firma a câștigat concursuri de achiziții publice în valoare de 487,7 milioane de lei, de două ori mai mult decât în 2015, când încasase de la stat 243,5 milioane de lei. 

Următoarea, după valoarea contractelor publice câștigate, este firma Tetis Internațional, care a livrat medicamente și dispositive medicale în valoare de 105,3 milioane de lei.

Medeferent Grup a avut volume de vânzări mai mici, de 85 de milioane de lei, fiind urmată de Distrimed SRL, cu încasări de două ori mai mici, în mărime de 44 de milioane de lei. Esculap Farm a câștigat, în 2016, mai multe concursuri de achiziții publice, semnând contracte în valoare de aproape 41 de milioane de lei, iar Sanfarm Prim a primit de la stat 35,4 milioane de lei pentru livrarea de medicamente și produse parafarmaceutice. Rihpangal Farma a obținut, în 2016, 28,2 milioane de lei, Life Med – 19,7 milioane, în timp ce Lismedfarm a semnat contracte în valoare de 17,2 milioane de lei.

Încheie topul GBG-MLD, companie implicată în dosarul licitațiilor truncate din medicină. În pofida anchetei penale, firma a obținut anul trecut venituri de 16,6 milioane de lei, cu 10 milioane mai puțin decât în 2015, când încasase 26,3 milioane de lei din afacerile cu instituțiile medicale de stat.

O anchetă semnată în septembrie 2016 de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice arată că patru dintre companiile farmaceutice care au obținut cei mai mulți bani din afacerile cu statul au fost incluse anterior în „lista neagră” a Agenției Achiziții Publice, neavând dreptul de a mai participa la licitații timp de trei ani, pentru că au provocat așa-zisa criză a medicamentelor din ianuarie 2015. Ulterior, prin decizii judecătorești, firmele au fost radiate din lista respectivă și și-au continuat afacerile cu statul. Bunăoară GBG-MLD s-a bucurat de succes la licitații chiar și în perioada în care fondatorul companiei, omul de afaceri Tudor Ceaicovschi, se afla în izolatorul CNA, fiind cercetat penal în cadrul unui amplu dosar al licitațiilor trucate în domeniul Sănătății.

Dita EstFarm, firma care a câștigat aproape jumătate din totalul licitațiilor din domeniul Sănătății, a fost inclusă la sfârșitul lunii martie 2015 în „lista neagră” a AAP, la solicitarea Agenției Medicamentului. Compania a fost însă radiată din această listă peste doar patru zile, în baza unei decizii judecătorești. Mai mult, compania a reușit în cele patru zile de „prohibiție” să câștige și 16 licitații. Ultimul cuvânt în litigiul Dita EstFarm împotriva Agenției Achiziții Publice l-au avut magistrații de la Curtea Supremă de Justiție, care i-a dat dreptate agentului economic, stabilind că nu a existat temei pentru a introduce compania în lista celor fără drept de a participa la licitațiile publice. Compania a fost restabilită în drepturi deși a avut întârzieri la îndeplinirea obligaţiilor contractuale, asumate în baza contractelor încheiate anterior. Dita EstFarm a scăpat și de sancțiunea de 14 milioane de lei, aplicată de Consiliul Concurenței pentru abuz de putere dominantă, constatată în cazul crizei medicamentelor. În vara anului trecut, Curtea Supremă de Justiție a stabilit suspendarea achitării amenzii până la soluționarea cauzei în fond.

La fel ca și Dita EstFarm, și compania farmaceutică Esculap Farm a fost sancționată de Consiliul Concurenței pentru că nu și-a onorat obligațiile contractuale în ianuarie 2015, nelivrând, în termen, medicamente pentru Institutul de Cardiologie, însă și de această dată amenda a fost suspendată de judecători.

La fel ca și concurentele lor, firmele Sanfarm Prim și Metatron de asemenea au scăpat de „lista neagră” a AAP și de achitarea amenzii aplicate de Consiliul Concurenței, grație judecătorilor.

Anticoruptie.md
05/05/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii