30 de milioane de lei pentru un drum construit în condiţii suspecte în municipiul Chişinău

Anticoruptie.md
12/05/2016
Colaj: Expert-Grup

Construcția drumului de acces spre localitatea Humuleşti din municipiul Chişinău, pentru care s-au cheltuit aproape 30 de milioane de lei, s-a desfășurat cu mai multe abateri de la lege. Potrivit specialiştilor Centrului Expert-Grup, care au analizat documentele cu privire la achiziția publică, neregulile depistate relevă o posibilă licitație cu înțelegere secretă.

La concursul pentru amenajarea drumului de acces spre Humuleşti au participat trei agenţi economici: Lincons SRL, S.A. Edilitate şi ICS Utiltrans Construct. Primele două firme au fost descalificate, iar ultima a câştigat tenderul, deși a oferit cel mai mare preț de ofertă și nu a prezentat întreg setul de documente necesare.

Cei de la Expert-Grup precizeză că agentul care a oferit cel mai mic preț - Lincons SRL, a fost eliminată din concurs pe motiv că nu a corespuns cerințelor de calificare, și anume privind lipsa unor contracte cu valoare similară sau mai mare în ultimii trei ani. Totuși, Direcția generală transport public căi de comunicații (DGTPCC), instituția care a administrat licitația, trebuia să solicite de la companie informație despre efectuarea unor lucrări de o capacitate similară.

Mai mult, oferta comercială a companiei câștigătoare, în valoare de 23.930.000 lei, coincide cu suma estimativă din planul de achiziții pentru această lucrare, existând o diferență de doar 21 de bani. „Din punct de vedere statistic, probabilitatea unei astfel de coincidențe este extrem de mică”, susţine Iurie Morcotîlo, unul din membrii echipei de monitorizare. „Însăși reputația dubioasă a companiei care a câștigat licitația ridică multe semne de întrebare asupra corectitudinii procedurii respective, şi anume cei doi fondatori ai acestei companii, ambii fiind implicați în trecut în tranzacții și activități dubioase”, adaugă expertul.

În acelaşi timp, valoarea contractului respectiv a fost majorată prin două modificări, de la 23,9 milioane de lei la 29,3 milioane de lei, sau cu 22% mai mult decât suma inițială. De asemenea, perioada de construcție a acestui drum a fost extinsă de la nouă luni la 2,5 ani, până la finele anului 2016.

Cei de la Expert-Grup concluzonează că procesul de identificare a priorităților de lucrări capitale în municipiul Chișinău nu este transparent. “Nu este clar în baza căror necesități s-a luat decizia de construcție a traseului spre satul Humulești, o localitate cu puțin peste 200 de locuitori, în timp ce există multe alte drumuri proaste în municipiu cu trafic foarte intens”, conchid specialiştii.

Anticoruptie.md
12/05/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii