Achiziție de lux pe timp de pandemie: Agenția de Dezvoltare Centru procură microbuz cu aproape 800 mii de lei

Mariana Colun
06/04/2020

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a inițiat luni licitație deschisă pentru procurarea unui microbuz cu opt locuri. Valoarea estimativă a achiziției este de 795,6 mii de lei (cca 40 mii de euro). Reprezentanții instituției nu văd o problemă în organizarea licitației în plină criză de pandemie, întrucât costurile ar fi acoperite din fonduri europene.

Potrivit caietului de sarcini, autovehiculul trebuie să fie fabricat cel târziu în anul 2019, să aibă cutie de viteze automată și să fie de culoare albă, neagră sau gri sidefat. Termenul limită de primire a ofertelor este 28 aprilie 2020.

Licitația este la etapa clarificări, iar începând cu 24 aprilie, autoritatea contractantă acceptă depunerea ofertelor.

Captură mtender.gov.md

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Sergiu Golovco, specialist în achiziţii publice la ADR Centru, ne-a comunicat că licitația este organizată în cadrul unui proiect acoperit financiar din fonduri europene. „Sunt bani europeni, nu sunt fondurile statului. În cadrul unui proiect european în care ne implicăm anul acesta, vrem să copertăm, să încălzim patru licee și să construim două apeducte, în Călărași și Strășeni. Microbuzul ăsta e bun ca noi să ne deplasăm, în teritoriu, să monitorizăm lucrările”, a comentat Sergiu Golovco. 

Întrebat despre culorile specificate în caietul de sarcini, Golovo a răspuns că „așa a hotărât grupul de lucru”. „Ca atare mai mult alb vrem”, a ținut să precizeze funcționarul.

Amintim că președintele Igor Dodon a cerut instituțiilor statului să renunțe la „achiziții de lux”, pe durata pandemiei de Covid-19. Ministerul Finanțelor a interzis instituțiilor publice să desfășoare achiziții pentru bunuri care nu sunt de strictă necesitate în perioada stării de urgență. 

Mariana Colun
06/04/2020
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii