Achiziții cu scandal la Bălți

Viorica Mija
26/12/2022
Sursa: CIJM

O procedură de achiziții pentru recondiționarea a cinci porțiuni de trotuare din orașul Bălți a generat confruntări între agenții economici care și-au dorit să participe la competiție. O firmă a contestat corectitudinea uneia dintre proceduri, după ce municipalitatea a modificat mai multe condiții de participare. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au deconspirat într-o nouă anchetă cum unii agenții economici sunt abonați la banii publici, adjudecându-și majoritatea proiectelor.

În luna septembrie curent au fost declarate încheiate licitațiile pentru reparația trotuarelor din orașul Bălți. Patru dintre proceduri au fost câștigate de Vladmih Company SRL, firma care în 2020 a reparat și trotuarele de pe strada Decebal.

Deși inițial era vorba despre cinci destinații, pentru una dintre ele, cea din strada Pușkin, a fost nevoie de anunțarea unei proceduri repetate. Motivul invocat de autoritatea contractantă, primăria municipiului Bălți, a constat în necesitatea corectării unor inadvertențe în dosarul depus. Totuși, o companie, și anume Tehnologica Construct SRL, a contestat această decizie, declarând că regulile procedurii au fost schimbate în timpul jocului, tocmai pentru ca să fie adaptate la oferta companiei care a câștigat și precedentele patru proceduri de achiziții.

Contestația Tehnologica Construct SRL a fost respinsă, iar grupul de lucru a declarat câștigătoare a competiției compania Vladmih, care a luat și celelalte patru proiecte de reabilitare a trotuarelor. La dosarul depus, pe lângă noile acte solicitate, ofertantul a adăugat și o scrisoare de mulțumire din partea primarului municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin, un „atu” la limita legii, atâta timp cât primarul este funcționarul care dispune componența grupului de lucru pentru selectarea ofertanților achizițiilor publice și, într-un fel sau altul, are obligația să monitorizeze corectitudinea activității acestuia.

Doar în luna noiembrie  curent  la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) au ajuns 121 de contestații, în 13 cazurii obiect al acestora fiind documentația de atribuire, iar în alte 108 – rezultatele procedurii de achiziție. În 67 de situații de controversă este vorba despre proceduri de achiziție a lucrărilor.

Viorica Mija
26/12/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii