Achizițiile publice, vulnerabile la corupție: "Cei care nu se pot opri la timp ajung pe banca acuzaților"

Anastasia Nani
01/10/2015
La ședință au fost prezenți reprezentanții mai multor instituții auditate. Foto: ccrm.md

Domeniul achizițiilor publice este unul dintre cele mai vulnerabile la corupție, este concluzia șefilor de la Curtea de Conturi după ce reprezentanții instituției au efectuat un audit în cadrul mai multor ministere, dar și alte instituții de stat. Raportul a fost audiat joi, 1 octombrie. Potrivit unor prime estimări, cifra erorilor se ridică la 150 de milioane de lei, astfel fiind prejudiciat bugetul de stat.

Auditorii au constatat, între altele, că la cinci din 12 autorități contractante, verificate în total, au existat discrepanțe între alocațiile prevăzute pentru achiziții și valoarea contractelor din planul anual de achiziții. Bunăoară, în cazul Ministerului Apărării s-a constatat că, în realitate, au fost efectuate achiziții publice în valoare totală de 73,6 milioane de lei, cu peste 15 milioane de lei mai mult decât cele planificate. Tot la Ministerul Apărării, auditorii au depistat că responsabilii de la această instituție au cumpărat 50 de bilete de avion la prețuri exagerate, în valoare de aproape jumătate de milion de lei. Reprezentanții instituției au refuzat să comenteze cazul.  

Potrivit controlorilor, la două instituții, trei din 68 de proceduri de achiziții în valoare de peste 50 de milioane de lei au fost incluse în planul de achiziții, deși nu au fost prevăzuți bani. Este și cazul Centrului Republican de Diagnosticare medicală care a inițiat achiziția unui echipament în valoare de circa 50 de milioane de lei.

În atenția Curții de Conturi a ajuns și construcția gardului pe perimetrul sediului Inspectoratului General de Poliție (IGP). Operatorul economic care a propus cel mai mic preț a fost exclus din concurs pentru că nu a inclus în ofertă cheltuielile de instalare pe gard a simbolului instituției, deși în documentele licitației nu s-a cerut acest lucru. Învingătoare a fost desemnată o altă firmă care a propus un preț cu 60% mai mare. Chiar și așa, simbolurile instituției nu au fost instalate.

"80 sau 90% din membrii echipei care făceau parte din grupul de achiziții nu mai muncesc la IGP, fie ca au fost concediați pentru încălcări de disciplină, fie că sunt bănuiți în anumite cauze penale, vizate și de Curtea de Conturi", a declarat Gheroghe Cavcaliuc, șeful-interimar al IGP.

Auditul a fost realizat cu ajutorul expertului Băncii Mondiale James Bonnell. “Multe probleme identificate în acest raport există încă de demult. Îmi amintesc că în 2009, când acordam asistență în cadrul unui audit pilot similar identificasem probleme care sunt prezente și astăzi, în acest raport”, a subliniat specialistul cu o experiență de peste 40 de ani.

În concluzie, Serafim Urechean, președintele Curții de Conturi le-a arătat din deget reprezentanților instituțiilor prezenți la ședință, subliniind că domeniul achizițiilor publice este unul dintre cele mai vulnerabile la flagelul corupției. “Cei care nu se pot opri la timp ajung pe banca acuzaților. Trebuie de avut caracter și de oprit la timp ca să nu fiți opriți de organele de anchetă atunci când vor începe să lucreze”, a punctat Serafim Urechean.

 

Anastasia Nani
01/10/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii