Apel // Societatea civilă, îngrijorată de tergiversarea concursului pentru alegerea conducerii unei noi Agenții

Anticoruptie.md
13/06/2017
tender.gov.md

Mai multe organizații neguvernamentale, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, se declară îngrijorate de condițiile în care este desfășurat concursul pentru alegerea candidaților la funcția de consilieri (alături de director general și director general adjunct) ai Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor în domeniul achizițiilor publice.

Reprezentanții societății civile au semnat o declarație publică în care își exprimă nemulțumirea față de tergiversarea desemnării conducerii noii instituţii și față de vidul legislativ creat de un an, de la adoptarea noii Legi cu privire la achizițiile publice, care stabilește că toate contestațiile referitoare la modul de desfășurare a concursurilor de achiziții pot fi soluționate doar de noua agenție.

„Concursul pentru alegerea candidaților la funcția de consilieri ai Agenției noi a fost lansat la 23 decembrie 2016, iar la 1 februarie 2017, Comisia Parlamentară Economie, Buget, Finanțe a publicat o decizie privind admiterea unor candidați la concurs. Prima audiere a candidaților admiși a avut loc la 28 februarie. A doua, la 13 martie, iar a treia, este planificată pentru 14 iunie curent. Nu este clar din ce motiv s-a tărăgănat atât lansarea concursului (din septembrie până în decembrie), iar apoi desfășurarea de trei ori a audierilor în Comisie într-un interval de patru luni. Pe pagina Parlamentului nu a fost publicat niciun proces verbal al ședințelor Comisiei de specialiate în cadrul cărora au avut loc audierile. Iar participarea publicului la aceste audieri nu este permisă, dat fiind faptul că audierea candidaţilor admişi se efectuează în cadrul unei şedinţe închise a Comisiei”, se menționează în declarația semnată de zece ONG-uri.

Autorii apelului public precizează că este grav că tergiversarea alegerii membrilor instituţiei se întâmplă în condițiile unui vid de competență în ceea ce privește soluționarea contestațiilor. Deja mai mult de un an, agenții economici nesatisfăcuți de modul în care a fost desfășurată procedura de achiziție nu pot decât să se adreseze în judecată.

Semnatarii Apelului solicită Parlamentului Republicii Moldova să asigure un concurs transparent și corect pentru suplinirea funcțiilor de consilier, director general și director general adjunct al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, cu publicarea informației despre etapele desfășurării concursului și rezultatele fiecărei etape pe pagina web a Parlamentului și să urgenteze procesul de creare a noii structuri și să asigure funcționarea efectivă a acesteia, în viitorul cel mai apropiat posibil, evitând tărăgănări nejustificate.

Anticoruptie.md
13/06/2017Become a Patron!

Comentarii