Blindatele devoratoare de bani publici

Julieta Savițchi
30/01/2020

Brigada de Infanterie Motorizată nr. 1 „Moldova”, dislocată în orașul Bălți, dispune de 40 de blndate de model TAB-71, fabricate cu aproape 50 de ani  în urmă. Deși blindatele nu sunt folosite de ani buni, iar de la ele au fost sustrase piese importante, pe parcursul ultimilor cinci ani, au fost alocate sume importante pentru reparația lor, fiind organizate licitații dubioase pentru procurarea pieselor de schimb, care, în realitate, nu se mai produc de ani buni.

Forțele terestre ale Armatei Naționale au în dotare 200 de mașini de luptă, atât pe roți, cât și pe șenile. Cele mai multe blindate din dotarea armatei moldovenești, în jur de 60 la număr, sunt de model TAB-71, blindate amfibiu de producție românească, care pot înainta prin apă. TAB-urile, care au în jur de 50 ani, au fost donate la începutul anilor 90 de către Guvernul României, fiind scoase din dotarea armatei statului vecin. Blindatele se află într-o stare deplorabilă și, după cum afirmă experții, nu pot fi folosite în luptă. 40 din aceste blindate se află la Bălți.

Reparate în 2015, pentru o singură paradă

În aprilie 2014, la conducerea Ministerului Apărării a fost numit Valeriu Troenco. Acesta a efectuat o revizie a tehnicii militare și a constatat dotarea precară a armatei. Sub pretextul că ar fi existat pericolul unei invazii militare din Est,  Generalul Troenco a reușit să convingă Guvernul să aloce mijloace financiare din fondul de rezervă pentru reparația tehnicii militare.

Înainte de reparația din 2015

Ministerul Apărării de atunci a pus accentul pe Brigada de Infanterie Motorizată din Bălți, care are capacitatea de a riposta unei invazii cu tancuri, blindate din dotarea armatei din stânga Nistrului.

Alocarea banilor publici a fost netransparentă, în afara unei licitații.

La 30 iulie, 2015, odată cu numirea Guvernului Streleț, la conducerea Ministerului Apărării vine Anatol Șalaru. În august 2015, acesta a asistat la un exerciţiu al militarilor din Brigada „Moldova”  în cadrul căreia sunt demonstrate cu mare fast blindatele TAB-71, reparate și proaspăt vopsite.

Blindatele din Bălți, pregătite pentru a fi demonstrate ministrului Șalaru

Reparație doar de formă?

La 19 octombrie, 2015, o inspecție a Ministerului Apărării a efectuat un control inopinat la Brigada „Moldova”. În urma controlului s-a constatat că de la TAB-urile proaspăt reparate lipseau schimbătoarele de căldură și elicele propulsoarelor prin jet de apă

 Suspectat de furt a fost plutonierul Vadim Goncear, care pe parcursul anilor 2014 și 2015 ar fi vândut piesele de la blindate la metal uzat.

Vadim Goncear și-a recunoscut vina și s-a ales cu o pedeapsă cu suspendare. La fel, a fost suspendat și căpitanul Andrei Cojuhari, responsabil de păstrarea tehnicii militare. Deși suma prejudiciului a fot evaluată la aproape jumătate de milion de lei, Goncear și Cojuhari nu au fost impuși să achite paguba.

Pe banca acuzaților au mai ajuns și fostul comandant al Brigăzii „Moldova”, Veaceslav Rusu, și adjunctul său, Eduard Putină. Ambii pledează nevinovat. Concear și Cojuhar, însă, au declarat procurorilor că au  primit ordine de la cei doi colonei să sustragă piesele de la TAB-uri, să le vândă la metal uzat și să se împartă cu banii.

Cheltuieli noi pentru reparația blindatelor

TAB-urile  reparate  din banii alocați din fondul de rezervă al Guvernului în 2015, în mai puțin de trei au ajuns din nou într-o stare deplorabilă, din ele fiind sustrase mai multe piese de rezervă. La 5 martie 2018, ministrul de atunci al Apărării, Eugen Sturza, a semnat ordinul nr.168 prin care a dispus verificarea tehnicii militare din Brigada de Infanterie Motorizată nr.1. Controlul a fost efectuat în perioada 12 martie – 6 aprilie 2018, fiind verificată fiecare unitate de tehnică.

Blindatele din Bălți, la trei ani după reparație

În urma controlului, comisia de verificare a elaborat un act de constatare, în care se arată că tehnica militară nu a fost păstrată în modul cuvenit, a fost scoasă din funcțiune, iar o bună parte din piese lipsesc. Prejudiciul material a fost estimat de comisie la 2 milioane 471 de mii de lei, dintre care peste 2 milioane de lei pentru transportatoarele blindate TAB, aproape 257 de mii pentru autovehiculele ZIL-131 și 86 de mii de lei pentru autovehicule GAZ-66.

Actul de constatare a fost transmis generalului Igor Cutie, care la 23 aprilie 2018, i-a înaintat lui Sturza două propuneri, ca reparația blindatelor să se desfășoare cu forțele proprii sau să fie efectuată la întreprinderile de stat, sau particulare. La propunerea generalului, în ambele cazuri piesele urmează să fie procurate din bugetul Ministerului Apărării.

Licitații pentru piese de schimb

La 15 mai 2018, Ministerul Apărării a anunțat un tender pentru procurarea pieselor de schimb în special pentru blindatele TAB-71, ZIL-131 și GAZ-66.

Astfel, pentru reparația blindatelor TAB-71, urmau să se procure 37 de cilindre principale pemtru frână, 296 de cilindre de lucru pentru frână, 146 de cilindre pentru ambreiaj, și alte piese, în special pentru cutiile de viteză ale blindatelor în cadrul procedurii de achiziție de piese de schimb pentru tehnica auto şi blindată din 15.05.2018. În procedura de achiziții a fost inclusă și vopseaua de culoare haki, precum și ustensiile necesare pentru vopsirea blindatelor.  În solicitarea de oferte lipsesc însă elicele și propulsoarele cu jet de apă.

Agenții economici nu s-au grăbit să profite de ofertă și la 3 august 2018, Ministerul Apărării a anunțat o procedură de achiziții repetată, cu termenul de depunere a ofertelor până la 21 august.

Cine a câștigat licitația

La licitația repetată au participat trei firme, dintre care două, SA Eximotor și SRL Langera au devenit câștigătoare. La 5 septembrie 2018, au fost încheiate contracte, de 241,7 mii lei cu Eximotor și de 278,9 mii de lei cu Langera.

Aceasta nu este singura licitație câștigată de cele două firme la Ministerul Apărării. La 19 iunie 2018, Langera SRL a semnat un contract de 573,3 mii de lei pentru aprovizionarea cu piese de schimb pentru tehnica auto şi blindată.

La 3 mai 2019, Langera a câștigat mai multe poziții dintr-o licitație anunțată în luna aprilie privind procurarea pieselor de schimb pentru tehnica auto și blindată a Ministerului Apărării, contractul semnat fiind de aproape 87 de mii de lei. La două iulie 2019, întreprinderea mai semnează încă un contract cu Ministerul Apărării, de 107,5 mii de lei.

Nu se lasă mai prejos nici SA Eximotor. Începând cu 1 martie 2018 până în prezent, întreprinderea respectivă a semnat 9 contracte privind livrarea pieselor de schimb și a lubrifianților pentru tehnica militară, în sumă totală de 1 mln 334,5 mii de lei, cu Ministerul Apărării.

Dar ce e regretabil, că bani pentru piese de schimb s-au dat, însă blindatele din Bălți rămân „pe brânci”.

 

Julieta Savițchi
30/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii