Cine sunt marii câștigători ai licitațiilor din domeniul Sănătății

Anticoruptie.md
30/09/2016
Sursa foto: CIJM

Câteva companii farmaceutice din Republica Moldova câștigă ani de-a rândul cele mai multe contracte de livrare a medicamentelor și dispozitivelor medicale spitalelor și centrelor de sănătate. În 2015, din cei 721 de milioane de lei cheltuiți de stat pentru procurări de medicamente și echipament medical și produse farmaceutice, 418 milioane (58 %) au ajuns în conturile a șapte companii. Este vorba despre firmele Dita EstFarm, Esculap Farm, Medeferent Grup, Sanfarm Prim, GBG-MLD, Distrimed și Tetis International Co, arată o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice.

Lider la capitolul licitații câștigate pentru livrarea medicamentelor și a dispozitivelor medicale este compania Dita EstFarm. În 2015, firma a câștigat 992 de concursuri de achiziții publice, în valoare de 243,5 milioane de lei, adică o treime din suma totală a achizițiilor în medicină. 

Următoarea, după valoarea contractelor publice  câștigate, este firma Tetis Internațional, care a livrat medicamente și dispositive medicale în valoare de 50,79 de milioane de lei, îm baza a 459 de contracte.

Distrimed SRL a avut volume de vânzări mai mici, de 29,17 milioane de lei (636 de licitații), fiind urmată de GBG-MLD, companie implicată în dosarul licitațiilor truncate din medicină. În pofida anchetei penale, firma a obținut anul trecut venituri de 26,3 milioane de lei din afacerile cu instituțiile medicale de stat.

Esculap Farm a câștigat, în 2015, 559 de concursuri de achiziții publice, semnând contracte în valoare de 24,95 de milioane de lei, iar Medeferent Grup, 367 de licitații în valoare de 22,91 de milioane de lei. Sanfarm Prim a obținut, în 2015, 439 de licitații în valoare totală de 21,44 de milioane de lei.

Succesul companiilor este surprinzător în condițiile în care patru dintre ele au fost incluse la începutul anului trecut în „lista neagră” a Agenției Achiziții Publice, neavând dreptul de a mai participa la licitații timp de trei ani, pentru că au provocat așa-zisa criză a medicamentelor din ianuarie 2015, iar GBG-MLD s-a bucurat de succes la licitați în timp ce fondatorul companiei, omul de afaceri Tudor Ceaicovschi, se afla în izolatorul CNA, fiind cercetat penal în cadrul unui amplu dosar al licitațiilor trucate în domeniul Sănătății.

Întrebați de ce 58 la sută din contractele de achiziție a medicamentelor ajung la aceste companii, responsabilii de la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale susțin că potrivit legislației, câștigătorii sunt selectați fie în funcție de oferte avantajoase din punct de vedere tehnico-economic, fie pentru cel mai mic preţ.

Tatiana Savva, expert în cadrul Centrului Analitic „Expert-Grup”, consideră că problema accesului la licitații, în mare parte, a șapte companii poate fi privită din mai multe perspective. „Piața noastră este una mică, iar jucătorii mai mari nu sunt interesați. Este de competența Agenției Medicamentului să atragă câți mai mulți actori pe piață. O soluție ar fi ca autoritățile responsabile să adere la o piață regională, de exemplu la piața României. Acest lucru ar permite negocierea mai bună a condițiilor de joc pe piața medicamentelor pe de o parte, iar pe de alta ar oferi un plus în capacitatea de negociere a autorităților. În Republica Moldova, autoritățile au încercat să facă o listă a operatorilor economici de bună credință, dar în condițiile în care ai trei ani de instabilitate financiară, și nu îți poți onora obligațiunile față de agenții economici nu poți să presupui că vei avea o piață funcțională”, a argumentat Tatiana Savva.

Mai multe despre licitațiile în domeniul Sănătății vedeți în ancheta Centrului de Investigații Jurnalistice, Achiziții „bolnave” în Sănătate.


Anticoruptie.md
30/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii