Circa 20 de funcționari ai Primăriei Chișinău, suspendați din funcție în urma scandalului privind licitațiile trucate cu alimente alterate livrate grădinițelor. Dorin Chirtoacă: „Ce fel de oameni sunt acești corupți?”

Anticoruptie.md
28/11/2016
Părinți, la ședința săptămânală a serviciilor Primăriei Chișinău. Captură video: Privesc.eu

Circa 20 de persoane din cadrul direcțiilor municipale de Educație, Tineret și Sport - șefii acestor structuri, adjuncții, contabilii, dar și alți funcționari responsabili de achiziții - au fost suspendați din funcție după ce procurorii Anticorupție și ofițerii CNA au anunțat despre dosarul licitațiilor trucate cu alimente alterate livrate în școlile și grădinițele din Capitală. Anunțul a fost făcut luni, 28 noiembrie, de edilul Dorin Chirtoacă la ședința săptămânală a serviciilor Primăriei Chișinău. 

Primarul a mai anunțat și despre crearea unui grup de lucru, în frunte cu Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătate, care va efectua o anchetă de serviciu. „La noi, ancheta va viza mai multe persoane decât ceea ce este la CNA și Procuratură. În cazul în care se va demonstra că nu au avut nicio atribuție, aceste persoane vor reveni în funcție. La nivel de șefi de direcție nu văd cum ar putea să revină cineva în funcție pentru că sunt probe cu privire la fiecare. În plus, ar trebui să-și asume responsabilitatea pentru fenomen”, a declarat Dorin Chirtoacă, precizând că o parte dintre funcționarii reținuți au fost angajați încă prin anii 1990. 

Și Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, șefa Direcției generale educație, tineret și sport, a fost suspendată din funcție. „Eu cred că fiecare trebuie să răspundă pentru el însuși. Dacă vorbim despre direcțiile de cadru, acestea sunt structuri aparte, care au buget aparte și care au toate structurile pentru a realiza achiziții publice”, a spus jurnaliștilor Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb.   

În sala de ședințe, primarul a fost întâmpinat de un grup de părinți nemulțumiți care au declarat că până în prezent au scris mai multe plângeri, cereri și au cerut explicații de la funcționarii Primăriei despre normele în alimentație. „Ni s-a răspuns că normele sunt îndeplinite în măsura finanțării bugerate. Nu poate fi spus așa! (...) Ni s-a mai spus că nu pot rezolva cu fenomenul corupției, cu alimentația, cu cadrele didactice. De ce există atâția șefi și adjuncți la aceste direcții dacă ei sunt impotenți”, a reproșat, între altele, una dintre mame.  

În replică, edilul a spus că multe dintre persoanele reținute au fost avertizate în repetate rânduri. „În primii ani v-am avertizat doar rugându-vă, în ultimii ani avertismentele s-au lăsat cu arestări. Oare chiar nu se poate de înțeles că nu ne jucăm cu treaba asta? Avertismentele nu sunt doar cuvinte, în spatele lor sunt acțiuni care se derulează ani de zile. Pe lângă problema corupției care s-a văzut în acele achiziții, ce fel de oameni sunt acei corupți și de o parte, și de alta, dacă ei pe copii nu-i consideră de oameni?”, s-a adresat ulterior edilul colegilor de la Primărie.  

Deși numele oamenilor de afaceri vizați în dosar sunt ținute în taină de anchetatori care pretind că se tem pentru siguranța familiilor celor care aduceau pe mesele copiilor pește infectat și carne alterată, Centrul de Investigații Jurnalistice a reușit însă să îi identifice pe câțiva dintre businessmanii care apar în interceptări și a analizat, de asemenea, care sunt firmele care au câștigat în 2016 licitații pentru asigurarea cu produse alimentare a grădinițelor din Capitală. Cele mai multe dintre aceste companii nu sunt vizate în dosarul licitațiilor trucate în Educație.

 

Anticoruptie.md
28/11/2016

Comentarii