Comisia Europeană vrea o bază de date cu toate neregulile din domeniul achizițiilor publice

Anticoruptie.md
03/12/2015
Foto: cjolt.ro

Comisia Europeană vrea să creeze o bază de date cu toate neregulile constatate în domeniul achiziţiilor publice, în ţările membre, și să încurajeze administrațiile naționale să elaboreze registre naționale de contracte, informează Agerpres, citând declarația comună a comisarului european pentru politică regională, Corina Crețu, și a comisarului pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, Elzbieta Bienkowska.

“Asigurarea celui mai bun raport calitate-preț este și trebuie să rămână o preocupare constantă în domeniul politicii de coeziune, precum și în alte domenii. Dorim să dezvoltăm parteneriate active cu statele membre pentru a ne asigura că acest lucru se întâmplă cu adevărat și, în paralel cu o monitorizare strictă, să le ajutăm să pună în aplicare normele”, se precizează în documentul citat.

Potrivit declarației, normele privind achizițiile publice au rolul de a garanta faptul că toți operatorii economici din UE au șanse egale de a câștiga un contract de achiziții publice. Procedurile rapide și eficiente sunt, de asemenea, esențiale pentru a sprijini investițiile și a evita întârzierile.

“Aproape jumătate din fondurile structurale și de investiții europene sunt direcționate prin intermediul achizițiilor publice. De la începutul activității Comisiei Juncker, lucrăm împreună pentru ca fondurile UE să fie utilizate în mod eficient, prin aplicarea corectă și consecventă a normelor de achiziții publice la nivelul UE, contribuind la îndeplinirea obiectivului privind investițiile pentru creștere economică și crearea de locuri de muncă”, se mai spune în document.

Potrivit oficialilor, Comisia va acorda asistenţă pentru a consolida capacitatea administrativă a statelor membre şi a le ajuta să remedieze principalele deficiențe. Iar dacă statele membre nu vor avea rezultate pozitive, Comisia va întrerupe plățile. Totodată, autoritățile contractante trebuie să-şi asigure specialiști în domeniul achizițiilor publice, astfel încât să obțină cel mai bun raport calitate-preț.

Anticoruptie.md
03/12/2015

Comentarii