Noi controale inopinate în grădinițe: produse păstrate în condiții inadecvate și carne recepționată cu termen de valabilitate la limita expirării. Poziția ANSA

Anticoruptie.md
08/02/2017
Deputații, în vizită la grădinițele din țară Foto: parlament.md

În unele grădinițe continuă să fie admise nereguli în ceea ce privește calitatea produselor alimentare oferite copiilor, modul de păstrare a acestora sau recepționarea ingredientelor cu termen de valabilitate la limita expirării. Concluzia aparține deputaților din Comisia specială pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare. Marți, 7 februarie, aceștia au efectuat controale inopinate în mai multe grădinițe din zona centrală a țării.

Deputații au mers la câteva instituții preșcolare din raioanele Criuleni, Strășeni, Orhei unde, printre altele, au depistat lipsa înscrierilor în registrele de primire a produselor alimentare, carne de vită recepționată cu termenul de valabilitate la limita expirării sau condiții de păstrare a produselor neconformă standardelor. Totodată, lipsa cadrelor didactice, medicale și a bucătarilor rămâne o problemă stringentă, fapt care poate fi explicat prin salariile mici oferite angajaților din grădinițe, se arată într-un comunicat de presă.

În urma scandalului privind licitațiile trucate cu produse alimentare în Educație de la sfârșitul anului trecut, mai multe instituții publice au desfășurat verificări în școlile și grădinițele din municipiul Chișinău și din raioanele țării. Abateri au fost depistate inclusiv la câteva grădinițe private din Capitală.

Gheorghe Gaberi, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), spune că instituția pe care o conduce a verificat toate blocurile alimentare din toate grădinițele și școlile din republică, pe parcursul ultimelor două luni.

„S-a verificat dacă ele corespund tuturor cerințelor sanitare ca să poată să asigure păstrarea produselor, igiena tuturor proceselor, pregătirea bucatelor. Unele au fost verificate de comisii mixte. Desigur că avem permanent în vizor acest domeniu. Se discută și la Parlament. Comisia agricultură s-a convocat de câteva ori în ședințe ca să discute acest subiect, fiind invitați reprezentanții tuturor instituțiilor vizate.  Am prezentat concluziile noastre fracțiunilor și comisiilor parlamentare, dar și prim-ministrului. A fost creată și o comisie guvernamentală condusă de viceprim-ministrul Gheorghe Brega, care tot examinează situația și a luat în considerație inclusiv propunerile noastre”, a explicat Gaberi.

Potrivit lui, problema este o urmare a mecanismului imperfect de achiziții a produselor alimentare. „Produsele se contractează prin achiziție publică pentru șase luni înainte. De exemplu, deja au fost contractate legumele pentru luna iunie, care încă nici nu au fost semănate. Este o situație anormală: nu știm dacă va fi secetă, care va fi prețul. Acum produsele se contractează cu un preț mic, ca agenții economici să câștige licitațiile, după care caută marfă care se încadrează în acest preț, iar pe masa copiilor ajung produse de cea mai proastă calitate”, consideră funcționarul.

Directorul ANSA combate acuzațiile potrivit cărora Agenția nu a acționat corespunzător o dată ce problemele privind hrana din grădinițe și școli au ieșit la iveală. El precizează că ANSA nu are dreptul să aplice sancțiuni: „Conform legislației, avem dreptul să verificăm o unitate o singură dată pe an. Noi facem prescripții, stabilim termene pentru înlăturarea abaterilor, iar instanța poate deja decide dacă sistează sau nu activitatea operatorului respectiv. Urmează ca și nouă să ne fie transferate abilități de aplicare a sancțiunilor, deocamdată nu le avem. Am fost învinuiți de numeroase ori că suntem responsabili. Da, noi răspundem, dar în conformitate cu legea. Suntem o instituție de inspecție, avem rolul de monitorizare.”

În același timp, el neagă că produsele alimentare importate în Republica Moldova nu sunt verificate la laboratoarele naționale. „Este o prostie. Doar ieri, de exemplu, toate produsele lactate care intră în țară au fost testate la laborator, pentru că am depistat neconformități în spitale și grădinițe. Absolut totul se controlează, nimeni nu a emis nicio dispoziție. Dimpotrivă, am înăsprit regulile. Sute de tone de produse s-au scos anul trecut din circuit și au fost nimicite”, a conchis Gheorghe Gaberi.

Anticoruptie.md
08/02/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii