Coronavirus // Procurări de aparate pentru ventilare artificială în două spitale raionale

Julieta Savițchi
24/03/2020

Spitalele raionale din Cahul și Hâncești, raioane în care au fost confirmate mai multe cazuri de contaminare cu noul tip de coronavirus, vor procura aparate noi pentru ventilarea artificială a plămânilor.

Consiliul raional Cahul a încheiat un contract cu întreprinderea mixtă GBG MLD SRL, privind procurarea unui aparat de ventilare artificială a plămânilor și monitoare pentru urmărirea funcțiilor vitale ale pacienților, în sumă totală de 831,9 mii de lei. Licitația a avut loc cu participarea unui singur agent economic.

Consiliul raional Hâncești a anunțat o licitație publică privind procurarea a două aparate de ventilare artificială a plămânilor în valoare totală de 801,2 mii de lei pentru spitalul raional. Și în acest caz GBG MLD SRL este agentul economic care va livra aparatele.

Președintele Igor Dodon a dat asigurări că există 500 de aparate pentru ventilare artificială doar în Chișinău, în timp ce oficialii de la Ministerul Sănătății, Muncii și protecției Sociale susțin că acest număr se referă la toate spitalele din țară. În același timp, mai mulți experți în sănătate susțin că majoritatea aparatelor de ventilare din dotarea spitalelor sunt învechite, iar pentru a face față pandemiei Covid-19, este nevoie de achiziționarea utilajelor performante.

Precizăm că firma GBG MLD SRL aparține omului de afaceri Tudor Ceaicovschi. Businessmanul a obținut câștig de cauză la CEDO, după ce a fost ținut în arest la domiciliu timp de șapte luni, fiind cercetat într-un dosar pentru licitații trucate. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Guvernul Republicii Moldova să-i acorde lui Tudor Ceaicovschi 10 mii de euro cu titlu de prejudiciu moral. 

Julieta Savițchi
24/03/2020
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii