Coronavirus // În jur de 450 de medici moldoveni, bolnavi. „Mai bine am fi echipați, decât acuzați pe nedrept”

Valeria Vițu
13/04/2020
RFI

În R.Moldova, crește de la o zi la alta numărul medicilor infectați cu coronavirus. În jur de 450 de cadre medicale au fost testate pozitiv la coronavirus, până în prezent. Acest număr este de aproape trei ori mai mare decât în prima zi când au fost făcute publice informații despre starea medicilor din prima linie. La 4 aprillie, în jur de 150 de medici erau infectați cu Covid. Ministerul Sănătății anunță că cei mai afectați astăzi sunt asistenții medicali, urmați de medici, felceri, paramedici, farmacişti și personal auxialiar. Între timp, tot mai mulți medici moldoveni au început să vorbească despre problemele cu care se confruntă în lupta cu coronavirus. Este și cazul unui tânăr asistent medical de urgență. După ce a mărturisit că unii medici merg la pacienți fără echipament de protecție adecvat, tânărul a fost rugat insistent să șteargă mesajul postat pe Facebook.

Asistentul medical, Eugeniu Cebotari are 22 de ani și a încercat, prin intervenția sa, spune el, să se facă auzit de ministrul Sănătății. Viorica Dumbrăveanu a menționat recent că medicii de fapt s-ar face vinovați că se infectează cu coronavirus și poartă această responsabilitate. Într-o înregistrare video, făcută publică zilele trecute, tânărul vorbește despre ochelarii de protecție care deși ar trebuie să nu mai fie folosiți de medici după ce intră în contact cu pacienții cu Covid, continuă să o facă. În plus, folosesc și câte două măști și mănuși care de fapt nu-i protejează.

La câteva ore după ce s-a plâns pe Facebook, înregistrarea video a asistentului medical a fost ștearsă. Tânărul, citat de Protv Chișinău, a declarat că mama sa a fost telefonată și amenințată că dacă fiul ei ”nu șterge postarea de pe Facebook, va fi concediat în baza unui dosar penal”.

După intervenția lui Eugeniu Cebotari, asistenții medicali de urgență au primit măști mult mai bune, spune tânărul. Eugeniu Cebotari a publicat un alt video în care le mulțumește oamenilor pentru susținere.”Niciodată nu m-am gândit că voi fi încurajat de atâtea persoane. Ne-au fost aduse măști de o calitate decentă. Au fixator, sunt făcute dintr-un material ce permite să respiri. Ce am spus în primul video nu sunt aberații. Aceasta este realitatea, dacă cuiva îi este rușine de ea, e problema lui. Eu cred că dacă s-a putut aduce măști de calitate, înseamnă că este posibilitate, ar trebuie să fie doar dorință”.

Mai mulți medici sunt solidari cu asistentul medical de urgență. Într-un grup închis al urgențiștilor de la Chișinău au apărut fotografii cu ochelari de protecție care stau la uscat pe un calorifer. Medicii spun că măștile distribuite acestora nu sunt adecvate, iar mănușile - prea mici și nu acoperă suficient brațele, scrie portalul Sănătateinfo.md.

”Din partea colectivului SAMU Botanica, dorim să confirmăm materialul video postat de colegul nostru Eugeniu Cebotari privitor la echipamentul de protecție. Cu părere de rău, echipamentul de care dispunem corespunde cu cel prezentat. Dorim ca MSMPS să întreprindă măsuri urgente referitor la echipamentul de protecție pentru lucrătorii medicali din linia întâi. Suntem obligați să returnăm ochelarii de protecție de unică folosință pentru dezinfectare, însă nu avem dovada că sunt sterili la următoarea folosire. Măștile nu corespund standardelor de protecție. Mănușile nu corespund echipamentului, nu acoperă manșeta costumului. Dorim să ne asigurați cu echipament care corespunde normelor de protecție, în caz contrar suntem pregătiți să reacționăm la alt nivel”, se menționează în postare.

Pe de altă parte, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească susține că asistenții medicali dispun de echipamente corespunzătoare.

„ Colaboratorii Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească folosesc echipamente de protecție individuală pregătite pentru diverse infecții extrem de contagioase, aplicate în conformitate cu Protocoalele Clinice Naționale. Subliniem, toate echipele de pe ambulanță, care intervin în cazuri suspecte de coronavirus, sunt dotate cu echipament de protecție special, pentru a proteja integral personalul medical, conform recomandărilor OMS. Menționăm că măștile procurate prin licitație de IMSP CNAMUP, sunt autorizate și conforme regulamentelor impuse de Agenția Națională de Sănătate Publică”, se arată într-un comunicat de presă emis de instituție.

Recent, autoritățile de la Chișinău au anunțat că vor recompensa doar 29 de medici dintre cei aproape 450 infectați întrucât ceilalți s-au infectat din vina lor. După aceste declarații, tot mai mulți medici au început să vorbească despre condițiile în care sunt impuși să muncească în lupta cu Covid. 

Potrivit Ministerului Sănătății, în R.Moldova au fost confirmate, luni, alte 50 de cazuri noi de coronavirus. Astfel, bilanțul îmbolnăvirilor ajunge la 1712. Autoritățile anunță luni alte două decese provocate de Covid. Numărul total al deceselor ajunge la 35.

Materialul a fost difuzat la RFI

Valeria Vițu
13/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii