Curtea de Conturi cumpără cinci Apple Iphone X ca telefoane de serviciu

Valeriu Ciorba
27/11/2018

Curtea de Conturi a organizat în mare grabă o licitație prin care intenționează să cumpere cinci telefoane de model Iphone X, care pe piață costă în jurul a 1.000 de euro. În specificațiile tehnice ale procedurii de cumpărare de Telefoane Mobile GSM, Curtea a indicat parametri tehnici ce corespund doar modelului Apple Iphone X de 256 GB. Acest model în magazinele din țară costă între 18.999 lei - 29.105 lei. Pentru a procura cele cinci telefoane Curtea a prevăzut 96 mii lei, adică 19.200 de lei per bucată.

Procedura de achiziție publică a fost lansată pe 26 noiembrie curent și se desfășoară în mare grabă: pentru clarificări au fost rezervată o singură zi, iar pentru depunerea ofertelor, două zile. Procurarea telefoanelor de lux din bani publici a devenit deja o tradiție la Curtea de Conturi. Recent, la finele lunii octombrie 2018 a fost procurat un telefon Samsung GALAXYNOTE 9, cu prețul de 17.440 de lei. La procedura dată de achiziții publice au participat doar două companii, iar prețurile au rămas neschimbate după trei runde de licitare. Inițial, pentru procurarea acestui telefon au fost prevăzuți 21.600 de lei.

În același timp, pentru altă categorie de bugetari care activează în cadrul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în vara anului curent a fost petrecută o procedură de achiziții publice în care se solicită procurarea a 200 de telefoane GSM. Cel mai mic preț oferit a fost de 268,80 lei/bucata. În acest caz a fost o competiție reală la care au participat tocmai șapte companii, iar prețurile au coborât aproape în jumătate.

Exemplele de mai sus scot în evidență modalitatea cum o autoritate contractantă, prin intermediul caietului de sacrini „tendențios”, poate „legal” desfășura proceduri de achiziție publică. Iar pentru acest răsfăț în care bunurile de lux devin „necesitate de serviciu” contribuabilii continuă să plătească la greu.

Amintim că recent a devenit obligatorie utilizarea de către autoritățile publice a Sistemului informațional automatizat „Registrul de stat al achizițiilor publice” (MTender). Conceptul de bază al MTender este că toate actele și procedurile desfășurate sunt publice și pot fi accesate în timp real de către oricine. Acest lucru obligă autoritățile să publice în sistem absolut toate documentele de achiziție publică. La fel sistemul MTender permite vizualizarea întregii proceduri, inclusiv a tuturor documentelor depuse și de agenții economici. Lansarea MTender constribuie semnificativ la transparentizarea procedurilor de achiziții publice și reduce la minim intervenția factorului uman în proceduri. Din păcate „erorile” legate de factorul uman ramân încă la etapa de planificare a achițiilor și de pregatire a documentației, la etapa de calificare/descalificare a ofertelor,  precum și la atribuirea contractului.

Valeriu Ciorba
27/11/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii