Doc // Concertele BNM cu ocazia a 26 de ani ai instituţiei, peste 850.000 de lei

Anticoruptie.md
21/09/2017
Imagine de la concertul organizat de BNM. Captură video: bnm.md

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a organizat pe 4 iunie 2017 două concerte, unul de muzică clasică şi altul de jazz, cu ocazia aniversării a 26 de ani de la crearea instituţiei. Evenimentele au costat BNM 853.000 de lei, fiind desfăşurate două licitaţii publice, arată baza de date a Agenţiei Achiziţii Publice. 

La concursurile de acum aproape patru luni au participat cinci ofertanţi. Învingătoare să presteze servicii de organizare a concertelor au fost declarate Asociaţia Promo-Art, căreia i-au fost plătiţi peste 443.000 de lei, şi ÎM Concert - Bis SRL, care a încasat circa 409.000 lei.   

Primul concert a fost susținut de orchestra simfonică și corul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, după care a urmat un concert de muzică jazz, în calitate de invitați speciali fiind Geta Burlacu şi Cristi Aldea-Teodorovici, acompaniați de Big Band Orchestra. În scenă au urcat şi Elena Gatcin & Black Sea Orchestra din România. În total, ambele concerte au durat patru ore. Evenimentele au avut loc în aer liber, pe strada pietonală Eugen Doga din Chișinău, accesul fiind liber.

„Ideea unui concert în aer liber, deschis publicului larg, a apărut în urmă cu un an, în 2016, când BNM s-a alăturat celebrărilor naționale cu ocazia celor 25 de ani de independență a Republicii Moldova și 25 de ani de la înființarea băncii centrale. Concertul, dedicat muzicii clasice și de jazz, s-a bucurat de un mare succes. În urma solicitărilor publicului de a repeta un asemenea eveniment, conducerea BNM a decis să organizeze și în 2017 un concert de muzică clasică și jazz. Acesta a adunat peste 1.000 de spectatori în aer liber și peste 4.000 de persoane, care au urmărit concertul în direct pe rețelele de socializare. Indirect, inițiativa BNM susține scena culturală autohtonă, oferind posibilitatea de promovare la peste 60 de artiști locali, care activează într-un domeniu mai puțin comercial – muzica clasică și jazz. Conducerea BNM nu a organizat evenimente corporative, nu a împărțit prime angajaților cu ocazia Zilei lucrătorului din sectorul bancar. În loc, BNM a decis să dedice acest eveniment publicului larg și să contribuie la susținerea și promovarea culturii locale. Organizarea concertelor s-a desfășurat transparent, prin licitație publică, conform regulilor și legislației în vigoare”, ne-au declarat angajaţii Serviciului de presă al BNM.

Promo-Art este o asociaţie obştească fondată în 2011, condusă de regizoarea Lidia Panfil. În 2011, pe când BNM era condusă de Dorin Drăguţanu, instituţia a organizat un alt concert cu ocazia aniversării a 20 de ani de la fondare, la fel fiind implicată Lidia Panfil. Şi atunci a fost desfăşurată o licitaţie publică, valoarea concertului fiind de peste 300.000 de lei, arată tender.gov.md. În 2011, pe când Ministerul Culturii era condus de Boris Focşa, instituţia a încheiat mai multe contracte cu Asociaţia Promo-Art. Potrivit datelor din aceeaşi bază de date, valoarea acestora se ridică la un milion de lei. 

Întreprinderea mixtă Concert - Bis SRL a fost fondată de Vladislav Botnarenco, Dmitrii Sergheev şi Vladislav Voloşciuc. Şi această companie a încheiat anterior mai multe contracte cu instituţiile statului. Cele mai mari contracte au fost încheiate cu Compania Teleradio Moldova pentru organizarea preselecţiei naţionale Eurovision. În 2013 valoarea contractelor a fost de 500.000, iar în 2015 de aproape 700.000 de lei. 

Captură din baza de date tender.gov.md 

Captură din baza de date tender.gov.md 

 

Anticoruptie.md
21/09/2017Become a Patron!

Comentarii