Doi șefi de la Apă-Canal Chișinău, cercetați penal pentru trucarea licitațiilor

Anticoruptie.md
02/12/2016
sursa foto: mamaplus.md

Directorul tehnic și şeful Secţiei analize economice şi preţuri de la Apă-Canal Chișinău sunt cercetați penal pentru abuz de serviciu, caracterizat prin folosirea intenţionată de către persoane publice a situaţiei de serviciu. Vineri, 2 decembrie, Procuratura Anticorupţie a înaintat conducerii Apă-Canal Chişinău demersuri privind suspendarea provizorie din funcţie a acestora.

Potrivit celor constatate de procurori, ilegalităţile au fost comise în intervalul anilor 2013 – 2015, când unul dintre învinuiţi era preşedinte, iar complicele său era membru al Comisiei pentru organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor de achiziţionare a mărfurilor, lucrărilor şi serviciilor în cadrul Apă-Canal Chişinău.

Acționând prin înţelegere prealabilă cu directorul general al întreprinderii, în scopul favorizării unui anumit agent economic, învinuiţii au achiziţionat de la acesta, la un preţ majorat, bunuri pentru necesităţile întreprinderii. Potrivit procurorilor, firma favorizată îi aparţinea chiar fiicei directorului general Apă-Canal Chişinău.

Portalul Anticoruptie.md a scris anterior despre achizițiile făcute de furnizorul de apă de la firme apropiate fiicei directorului, Constantin Becciev. Un raport de audit efectuat de ANRE, urmare a solicitării SA Apă-Canal de majorare cu 50 % a tarifelor pentru apă potabilă, a scos în vileag o schemă întreagă prin care, începând cu anul 2013, întreprinderea face procurări de țevi și alte materiale utilizate în procesul de activitate.

Astfel, dacă până în 2013, Apă-Canal procura aceste materiale de construcții direct de la producătorul din Rusia, compania  Svobodnîi Sokol, din 2013, achizițiile de la același producător au început să fie efectuate printr-un intermediar din Chișinău, Coloana Metalizată de Construcții. În 2015, această companie ar fi livrat întreprinderii Apă-Canal bunuri în valoare de 13,4 milioane de lei. Datele oferite de Serviciul Vamal arată însă că firma a importat aceste bunuri la prețul de 10,1 milioane de lei, atribuindu-și un venit de peste trei milioane de lei.

Firma Coloana Metalizată de Construcții a fost fondată de Elena Agache, fiica lui Constantin Becciev, directorul Apă-Canal. Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, societatea pe acțiuni de tip închis Coloana Metalizată de Construcții este condusă de Margareta Gherasenkova, tot ea administratoare a companiei Tehnodava, fondată de Elena Agache. Ambele firme își au sediul pe str. Pădurii 8 A.

Potrivit procurorilor, licitațiile câștigate de companiile Elenei Agache au fost mimate, la ele participând  firme ale căror conducător sau fondator este fiica directorului general.

Oamenii legii consideră necesară suspendarea provizorie din funcţie a învinuiţilor pentru a nu împiedica la stabilirea adevărului în cadrul urmăririi penale prin influenţarea persoanelor sau distrugerea probelor pe caz. Imediat după declanşarea procesului penal, directorul general al Apă Canal a depus cerere de eliberare din funcţie, în prezent, acesta fiind cercetat în cadrul aceleiaşi cauze penale cu foştii săi subalterni. 

Anticoruptie.md
02/12/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii