Dosarul autobuzelor şcolare, de trei ani la etapa de investigaţii

Victoria Dodon
23/10/2015
FOTO: Mihail Şleahtiţchi, inspectând autobuzele // adevarul.md

La aproape trei ani de la intentare, dosarul autobuzelor şcolare cumpărate la un preţ nejustificat de mare se află încă la etapa de investigare. Între timp, Valentin Crudu, fost şef de direcţie la Ministerul Educaţiei, acuzat de fosta conducere a instituției că ar fi fost implicat în fraudarea licitațiilor și care a fost demis pentru abuz în serviciu de ex-ministrul Maia Sandu în ziua în care procurorii anunţau deschiderea unei anchete penale, a fost repus în funcţie.

Potrivit CNA, după efectuarea mai multor investigaţii, inclusiv a două revizii economico-financiare, s-a stabilit că, în timpul licitaţiilor desfășurate în anul 2011 pentru procurarea a circa 20 de autobuze pentru şcolile din ţară, adaosul comercial aplicat pentru achiziţionarea unei unităţi de transport a fost de 20%, iar în unele cazuri a depășit 80%.

“Pentru verificarea acestor date, ofiţerii CNA au solicitat Băncii Mondiale (una dintre instituțiile finanțatoare - n.r.) să se pronunţe asupra adaosului comercial aplicat la achiziţionarea autobuzelor. În urma unei şedinţe cu reprezentanţii Băncii Mondiale, aceştia le-au comunicat ofiţerilor CNA că preţul de achiziţie este unul optim şi se încadrează în sumele preconizate pentru cumpărarea vehiculelor şcolare”, a comentat Angela Starinschi, purtător de cuvânt al CNA, pentru Anticoruptie.md.

Acum angajații Centrului ar urma să propună procurorilor să recalifice acțiunile acţiunile celor implicați la desfășurarea licitațiilor - din abuz în serviciu, în neglijenţă.

Angela Starinschi mai spune că, în prezent, nicio persoană nu are statut procesual de bănuit sau învinuit în dosar. “Ofiţerii de urmărire penală continuă investigaţiile , iar până la finele lunii noiembrie urmează să ia o decizie privind alte aspecte examinate în cadrul cauzei”, ne-a explicat ea.

Educaţie de calitate, pe milioane nejustificate

O revizie financiară din anul 2012 arăta că, în 2010, pe când Mihail Şleahtiţchi era ministru al Educaţiei, instituția ar fi achiziţionat peste 20 de autobuze şcolare la preţuri nejustificate, în cadrul proiectului Educaţie de calitate în mediul rural. În total, 109 mijloace de transport au ajuns în satele din ţară. În timp ce preţul de import al unui autobuz de 27 de locuri era de 30-40 de mii de dolari SUA, ministerul a plătit 70-80 de mii de dolari pentru o singură unitate.

Procuratura Generală a deschis un dosar penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, iar în vizorul oamenilor legii au ajuns mai mulţi funcţionari din minister care au participat la organizarea licitaţiilor de procurare a mijloacelor de transport. Procuratura a stabilit că autobuzele au fost cumpărate la un preţ dublu, iar la licitaţii ar fi fost favorizat un singur agent economic.

La scurt timp, Valentin Crudu, fostul şef al Direcţiei generale învăţământ preşcolar, primar şi secundar general de la minister a fost demis pentru abuz în serviciu.

În decembrie 2014, Crudu a fost restabilit în funcţie, în urma unei decizii pronunţate de judecătorii Curții de Apel Chișinău, iar în martie 2015 acesta a revenit în birou. „De azi avem un nou/vechi angajat la minister - Valentin Crudu. „Mulțumim” zeiței Themis pentru că l-a restabilit. „Mulțumim” foștilor lui colegi, Șleahtițchi și Potîng, pentru că au declarat în instanță că Crudu a fost un angajat exemplar. „Mulțumim” Procuraturii pentru că a clasat dosarul în care Crudu era acuzat de autorizare a plăților (timp de 1.5 ani) dintr-un proiect realizat cu sprijin internațional către o persoană care nu a lucrat nici o zi în acel proiect. „Mulțumim” Procuraturii generale pentru că tergiversează la nesfîrșit dosarul pe autobuzele școlare. „Mulțumim” Ministerului Muncii pentru că nu a avut curajul să inițieze elaborarea unui nou Cod al Muncii care să nu permită abuzuri”, scria atunci ex-ministrul Maia Sandu pe rețeaua de socializare Facebook. Anterior, ea a atenţionat în repetate rânduri despre tergiversarea anchetei.

Victoria Dodon
23/10/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii