Licitații trucate la achiziționarea panourilor solare. Patru conducători, reținuți de CNA

Anticoruptie.md
12/04/2018
Captură foto

Administratorul Oficiului „Schimbarea climei” și conducătorii a trei agenți economici au fost escortați joi, 12 aprilie, la Centrul Național Anticorupție (CNA) pentru a fi audiați într-un dosar privind trucarea unor licitații pentru achiziționarea și instalarea sistemelor de producere a energiei regenerabile.

Potrivit Centrului National Anticorupție, în perioada 2010-2018, de către Oficiul „Schimbarea climei” au fost realizate mai multe proiecte investiționale de valorificare a surselor de energie regenerabilă. Astfel, de către ofițerii CNA și procurorii Anticorupție au fost documentate licitațiile publice din cadrul a două proiecte de acest fel din 2015 privind achiziționarea lucrărilor de proiectare, livrare și instalare a sistemelor de generare a energiei electrice cu ajutorul panourilor solare.

S-a constatat că, la licitații au participat mai multe companii gestionate din umbră de aceiași beneficiari, iar câștigător al licitațiilor a fost desemnat unul și același SRL. Totodată, s-a stabilit că, propunerile erau prezentate după expirarea termenului oficial de depunere a ofertelor, fapt ce denotă formalismul concursului și înțelegerea prealabilă referitoare la executarea lucrărilor de către agentul economic prestabilit.

Valoarea celor două proiecte depășește suma de 70.000 de dolari SUA.

Ofițerii și procurorii Anticorupție au efectuat percheziții la domiciliile și birourile de serviciu ale celor patru bănuiți, unde au fost găsite documente contabile, devize de cheltuieli, înscrisuri de ciornă, precum și alte obiecte relevante pentru cauza penală. Totodată, au fost ridicați purtători de informație și telefoane, prin intermediul cărora ar fi fost coordonate acțiunile infracționale ale suspecților.

Pentru abuz de putere, legislația națională prevede o pedeapsă de până la șase ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la cinci la zece ani.

Anticoruptie.md
12/04/2018Become a Patron!

Comentarii