Maia Sandu susține că este vizată într-un nou dosar penal privind achiziția camerelor de supraveghere la BAC, după cel clasat acum patru ani. Reacția Procuraturii

Anticoruptie.md
26/10/2016
Foto: CIJM

Candidata la alegerile prezidențiale Maia Sandu susține că Procuratura Generală a deschis un nou dosar penal pe faptul achiziției camerelor de supraveghere folosite în ultimii patru ani la examenele de Bacalaureat, de această dată fiind vizați factorii de decizie de la Ministerul Educației. Fosta ministră spune că nu a fost informată oficial despre acest fapt și că ar fi aflat din presă. De cealaltă parte, reprezentanții Procuraturii Generale neagă informațiile. 

Maia Sandu a amintit în cadrul unei conferințe de presă despre dosarul penal pornit acum patru ani pe numele companiei care a câștigat licitația, fiind suspectată de faptul că a importat în țară un alt model de camere de supraveghere decât cel indicat în actele de achiziție.

„Camerele s-au dovedit a fi reușite, conforme specificațiilor tehnice, și ne-au permis să identificăm tentative de fraude și să schimbăm atitudinea tinerilor în raport cu faptul cum trebuie desfășurată și susținută o sesiune de bacalaureat. Imediat când Procuratura Generală a constatat că chiar dacă modelul camerei este diferit, specificațiile tehnice sunt aceleași și a decis că nu există nicio încălcare, doar atunci Ministerul Educației a achitat firmei costul acelor camere”, a precizat fosta șefă de la Educație.

În cadrul conferinței de presă ea a prezentat copia ordonanței de încetare a urmăririi penale și a calificat redeschiderea cauzei drept o comandă politică. „Ne întrebăm ce altceva o să mai inventeze această guvernare și această opoziție de buzunar în ultimele două zile de alegeri. Este un alt act de lașitate. În loc să vină și să discute la dezbateri cu mine, preferă folosirea instituțiilor publice, inclusiv a CEC și a Procuraturii Generale. O dovadă clară că acestor oameni le este frică de mine, de oameni onești și integri”, a mai spus Sandu.

Reprezentanții Procuraturii Generale infirmă declarațiile Maiei Sandu. „Sunt informații false. Dezaprobăm felul în care se încearcă manipularea opiniei publice”, ne-a declarat Maria Vieru, șefa Serviciului de presă al instituției. 

Anticoruptie.md
26/10/2016

Comentarii