Prima achiziție de teste pentru Covid-19. Autoritățile vor aloca peste 35,5 milioane de lei

Julieta Savițchi
04/04/2020

Compania Naţională de Asigurări în Medicină va finanța cu 35,5 milioane de lei achiziționarea, în regim de urgenţă, a testelor pentru depistarea infecției cu Covid–19. Decizia a fost luată vineri de Comisia Situații Excepționale (CSE). Aceasta este prima achiziție oficială de teste pentru Covid-19.

Potrivit deciziei CSE, 20 de milioane de lei vor fi alocate din sursele fondului de dezvoltare, 10 milioane din sursele fondului de rezervă, iar 5,5 milioane vor proveni din sursele fondului măsurilor de profilaxie.

Documentul mai stipulează că, prin derogare de la prevederile Legii nr. 131/2015 privind achiziţiile publice, Centrul pentru achiziţii publice centralizate în sănătate va asigura desfășurarea procedurii de achiziționare directă a testelor pentru depistarea infecției cu Covid–19. Totodată, CSE a permis achitarea în avans pentru teste.

Amintim că președintele Igor Dodon a anunțat cu cinci zile în urmă că autoritățile din Republica Moldova vor achiziționa 100 de teste din China. „Din toate testele primite până acum, în opinia specialiștilor, cele donate de China sunt cele mai eficiente și rapide. Nu vreau să supăr partenerii de dezolvoltare și să spun că restul sunt proaste. Câteva zile în urmă am comandat 100 de mii de teste și suntem în contact cu conducerea de vârf a Chinei pentru a le livra”, a declarat Igor Dodon, precizând că testele vor fi aduse cu o cursă charter.

Ulterior, premierul Ion Chicu a declarat în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TV-8 că testele ar putea ajunge în Republica Moldova la 15 aprilie.

Amintim că până acum Republica Moldova a beneviciat de mai multe loturi de teste oferite ca ajutor de Organizația Mondială a Sănătății, guvernele altor state și oameni de afaceri.

Julieta Savițchi
04/04/2020
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii