Saci de dormit pentru zile negre. Milioane de lei, alocate pentru suplimentarea rezervelor de stat

Vadim Cheptanaru
15/08/2024
Sursa: CIJM/ Tabăra de refugiați ucraineni

Statul cumpără 7 000 de saci de dormit, pentru care este gata să plătească aproape 7 milioane de lei. Agenția Rezerve Materiale a MAI dă start depunerii dosarelor pentru participarea la licitație privind procurarea sacilor, iar câștigător va fi cel care va propune cel mai mic preț. Directorul agenției spune că bunurile sunt extrem de necesare, pentru a face față unei potențiale stări excepționale, provocate de calamități naturale sau de crize precum cea a refugiaților, în urma războiului dus de Rusia în Ucraina. Chiar dacă stocarea de saci de dormit, în rezervele țării, este recomandată de nomenclatoarele internaționale, Republica Moldova nu le-a avut niciodată, iar în depozitele instituției, unele bunuri de maximă necesitate, datează și din anul 1966. Până în 2022, în plină pandemie și un război la graniță, stocurile generale ale Agenției Rezerve Materiale erau de aproape 20% din necesar.

Potrivit site-ului guvernamental de achiziții publice, mtender.md, guvernul, prin intermediul Ministerului Afacerilor Interne, este interesat să cumpere șapte mii de saci de dormit, pentru suplimentarea rezervelor material ale țării, la un preț general de 6 854 153.33 lei. Procedura de procurare este prin licitație, fiecare sac urmând să coste, cel mult, 980 de lei, conform bugetului maxim alocat.

Chiar și așa, sacii trebuie să fie calitativi și să corespundă tuturor criteriilor de calitate, indicate în document:

-anul fabricării – 2024

-cu glugă

-poliester (exterior), bumbac(interior)

-nu mai puțin de două straturi de umplutură

-utilizarea și pe timp de iarnă.

În document mai este indicat și scopul principal al achiziției – „implementarea politicii statului ]n domeniul rezervelor materiale de stat și de mobilizare.” O licitație similară a fost organizată anul trecut însă, aceasta a fost anulată pentru că agentul economic nu și-a onorat obligațiunile contractuale, din cauza unor probleme logistice, cauzate de transportarea mărfii în Republica Moldova. Atunci, pe lângă saci de dormit de 11 milioane lei, Agenția Rezerve Materiale intenționa să procure și corturi, de 12 milioane de lei.

Potrivit directorului Agenției Rezerve Materiale, Marin Lisî, chiar dacă aprovizionarea depozitelor naționale destinate“zilelor negre” ale țării rezervelor material naționale cu saci de dormit nu este un moft, ci o necesitate, constatată după calamități naturale din alte țări. În depozitele Agenției de Profil de la Chișinău, aceste bunuri nu au fost stocate niciodată.

Factorul determinant privind procurarea sacilor de dormit, din spusele directorului ARM, a fost deplasarea umanitară a pompierilor și salvatorilor din Republica Moldova în Turcia, în anul 2023, pentru a interveni în lichidarea consecițelor cutremurului devastator, și în Grecia, la stingerea incendiilor de vegetație. După fiecare misiune, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență recomanda autorităților procurarea de bunuri de maximă necesitate, în caz de situație de forță majoră în Republica Moldova, precum corturi, saci de dormit, etc. .

„De ce am recurs la saci?  Pentru că la moment, în rezervele de stat, nu sunt saci de dormit, cu toate că, conform nomenclatorului, trebuiau să fie. Sacii de dormit pot fi utilizați în diferite situații excepționale. Reieșind din experiența IGSU acumulată și în Grecia, și în Turcia, în Grecia, urmare a incendiilor, în Turcia, a cutremurelor, când populația sinistrată urma a fi relocată într-un loc temporar. Avem experiența ci refugiații din Ucraina. La stabilirea prețurilor, noi am analizat achizițiile precedente. S-au luat în calcul prețurile propuse de operatorii economici. Prețul estimativ este raportul dintre aceste două analize. Acum, IGSU face parte din mecanismul protecției civile la nivel european, și ei, plecând în deplasare, văd care este situația, vin acasă și le adaptează. Ei ne sună și ne spun că ar fi cazul. Noi din asta reieșim. După cutremurul din Turcia am demarat suplimentarea stocurilor.  Noi am avut la Botanica când a ars o clădire, la Soroca. Toți se gândeau, ce facem? Doamne de inundații, ce facem unde ducem oamenii. Da așa, cu corturi. Am pus corturi, am pus saci de dormit, paturi, paturi avem, pături avem, avem tot. Acestea anul trecut au fost luate."

Din spusele oficialului, dacă în Republica Moldova avea să se întâmple, până în 2021, o situație excepțională majoră, la nivel național, autoritățile aproape că nu ar fi avut capacități de intervenție, cu rezerve materiale. Și asta pentru că atunci, rezervele de stat constituiau, nici mai mult, nici mai puțin, 20% din necesar.  Mai mult, unele bunuri din depozitele Agenției, nu mai erau nici bune de aruncat, pentru că datau din anul 1966. Acum, Marin Lisî afirmă că volumul rezervelor necesare a fost suplimentat cu până la 70% din necesar, în doar doi ani.

„La finele lui 2021, rezervele de stat constituiau 20% din necesarul de bunuri ce trebuiau acumulate. Pe parcursul a doi ani de zile până la moment, rezervele de stat constituie 70%. Nu doar că a fost completate dar și împrospătate. Acele bunuri vechi din 1966 au fost înlocuite cu bunuri noi ce corespund standardelor internaționale, europene, certificate la laboratoarele internaționale. Rezervele de mobilizare constituie acum undeva sub 80%.”

Dosarele pot fi depuse începând cu 16 august, până în 28 august. Corturile vor fi procurate în funcție de posibilitățile financiare de anul acesta. Dacă bugetul nu va permite, se va lăsa pentru anul viitor. Totodată, se duc tratative cu partenerii străini  pentru a obține corturi ca și ajutor umanitar de la ei pentru Republica Moldova.

Totodată, rezerva de grâu, potrivit autorităților, a fost completată anul acesta, iar aceasta constituie 100% din necesarul recomandat.

 

Acest material a fost realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „Susținem mass-media independentă și publicarea conținutului de calitate în Moldova”, implementat de ERIM și CU SENS. Conținutul subiectului și opiniile expuse aparțin, exclusiv, autorilor.

 

Vadim Cheptanaru
15/08/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii