Traseul banilor publici// Achiziție de 7 milioane de lei pentru Armata Națională

Tatiana Gherța
01/09/2023
army.md

Ministerul Apărării a inițiat procesul de achiziții pentru construcția și amenajarea unei tabere militare moderne. Este vorba despre tabăra militară permanentă 136 situată în extravilanul comunei Băcioi, municipiul Chișinău. Valoarea estimată a proiectului de sistematizare și amenajare a teritoriului este de 7 milioane de lei. Executanții vor avea la dispoziție trei luni pentru a îndeplini lucrările. 

Conform caietului de sarcini atașat în anunț, înainte de elaborarea ofertei, ofertantul va vizita zona de lucru şi va analiza toate condiţiile locale ce determină activitatea sa. Potențialii ofertanți vor trebui să vizualizeze din start posibilităţile de acces, spațiile disponibile pentru depozitarea materialelor şi securitatea acestora, tehnologia de construcție. În același timp vor putea evalua puncte sensibile de lucru, necesitatea perturbării altor activităţi etc. Toate detaliile pe care le vor culege la fața locului vor trebui să fie precizate în ofertele transmise spre examinare, întrucât „oferta financiară şi propunerea tehnică vor prevedea și vor include obligatoriu şi aceste aspecte”.

Ofertanţii pot depune dosarele doar pentru toate lucrările solicitate prin anexa la prezentul caiet de sarcini. De asemenea, una dintre condiții este ca materialele şi echipamentele procurate să respecta cerinţele din standardele şi normele admise în Moldova.

Oferta de achiziție este pentru  lucrări de instalare de garduri, de balustrade şi de dispozitive de siguranţă. Termenul de execuţie şi predare a lucrării este de maximum 90 zile (lucrătoare), de la primirea ordinului de începere a lucrărilor, prin semnarea Actului de predare-primire a Amplasamentului.

Precizăm că, achiziția este anunțată la o lună distanță de la examinarea și adoptarea în Parlament a proiectului de lege care prevede dezvoltarea infrastructurii Armatei Naționale. Prioritate derivă din Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023, precum și din Viziunea strategică a Ministerului Apărării privind dezvoltarea Armatei Naționale pe termen mediu pentru anii 2022-2025. 

Documentul a prevăzut retragerea din circuitul agricol, pentru necesități de stat și publice, a două terenuri agricole în scopul construcției unei tabere militare moderne. Este vorba despre un teren cu suprafața de 7,6 ha, administrat de Agenția Proprietăți Publice, aflat în gestiunea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și a unui teren cu suprafața de circa 18,7 ha, administrat de Agenția Proprietăți Publice, aflat în gestiunea Ministerului Educației și Cercetării, situate în extravilanul comunei Băcioi, municipiul Chișinău.

De menționat că Ministrul Apărării, în conlucrare cu partenerii de dezvoltare și experții militari, au elaborat studiul-concept, precum și studiul de fezabilitate privind proiectul de reconstrucție și amenajare a Taberei Militare Permanente 136. Tabăra militară va fi construită în conformitate cu standardele militare occidentale, în vederea asigurării securității obiectivelor strategice naționale, redislocarea parcurilor de armament și tehnică militară, a depozitelor de păstrare a stocurilor materiale din zonele urbanizate, creării zonei de securitate și protecție a populației civile, precum și asigurarea joncțiunii obligatorii între unitățile militare limitrofe.

Tatiana Gherța
01/09/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii