Viceministra Finanțelor Maria Cărăuș, reținută pentru tentativa de trucare a unor licitații publice

Anticoruptie.md
06/10/2017
Viceministra Maria Cărăuș, escortată de ofițerii CNA. Foto: deschide.md

Viceministra Finanţelor, Maria Cărăuș, şi trei oameni de afaceri au fost reținuți de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA într-un dosar ce vizează tentativa de trucare a unor licitaţii publice la Spitalul Clinic Republican. Atât demnitara, cât şi reprezentanţii agentului economic sunt suspectaţi de corupere pasivă şi activă.

Potrivit CNA, din august 2017 și până în prezent, Maria Cărăuș, cunoscând că, printr-o Hotărâre de Guvern s-a dispus alocarea sumei de 15 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru consolidarea bazei tehnico-materiale a Instituţiei medico-sanitare publice Spitalul Clinic Republican, ar fi încercat să convingă persoane din conducerea spitalului că transferul acestor bani depinde exclusiv de  decizia ei, iar pentru ca spitalul să beneficieze de suma menţionată, trebuie să i se ofere o recompensă. De asemenea, funcţionara ar mai fi promis că poate favoriza alocarea suplimentară a unei sume similare pentru lucrările de reparaţie şi renovare a instituţiei, decizia urmând a fi luată în perioada septembrie-octombrie 2017, când se va rectifica bugetul.

Astfel, viceministra i-ar fi cerut reprezentantului Spitalului Clinic Republican să favorizeze reprezentanţii unor companii cu activități în domeniul construcţiilor la licitaţia publică ce urma să aibă loc pe 11 octombrie 2017. În schimbul desemnării acestora drept câştigători, demnitara i-ar fi promis reprezentantului instituţiei o recompensă de 5% din suma alocată, iar 5% i-ar fi revenit ei.

După ce reprezentantul Spitalului Republican a denunţat cazul, procurorii şi CNA au pornit o cauză penală pentru corupere pasivă şi activă. Oamenii legii au efectuat percheziţii la domiciliile, în automobilele, oficiile şi birourile de serviciu ale viceministrei şi agenţilor economici implicaţi.

Legislaţia în vigoare prevede  de la 7 la 15 ani de închisoare cu amendă în mărime de la 400.000 de lei la 500.000 de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Anticoruptie.md
06/10/2017Become a Patron!

Comentarii