Fost demnitar, implicat într-un scandal legat de achiziții publice, desemnat director al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor

Anticoruptie.md
16/06/2017
Foto: CIJM

Viorel Moșneaga, fostul șef al Agenției Achiziții Publice (AAP), a fost desemnat în funcția de director al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor în achiziții. Candidatura sa a fost selectată de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe, în cadrul căreia Moșneaga a activat până în prezent în calitate de consultant principal, și urmează să fie aprobată de plenul Parlamentului.

Membrii Comisiei parlamentare au realizat în cadrul ședinței de miercuri, 14 iunie, interviurile finale și au ales-o pentru funcţia de director general adjunct al noii Agenții pe Irina Gutnic, scrie Ziarul de Gardă. Alţi cinci candidaţi selectaţi pentru funcţiile de consilieri pentru soluţionarea contenstaţiilor sunt: Eugenia Eni, Angela Nani, Petru Oprea, Alexandru Ciuş şi Iacob Plămădeală.

Anticoruptie.md a scris anterior că 14 persoane au depus dosarele la concursul pentru crearea viitoarei Agenții Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor,  prevăzută de noua Lege a achizițiilor. Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor urma să fie înființată până la intrarea în vigoare a legii privind achizițiile publice, adică până la 1 mai 2016. Procesul a fost însă tergiversat. Autoritățile motivau necesitatea noii structuri pentru a exclude un conflict instituțional care a existat până în prezent pe segmentul de achiziții publice și pentru a asigura independența ei prin faptul că ar urma să se subordoneze Parlamentului.

În prezent, agenții economici care nu sunt de acord cu deciziile luate de grupurile de lucru, se pot adresa în instanța de judecată pentru a-și soluționa pretențiile. Anterior, experţii Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul" au criticat faptul că noul sistem de soluționare a contestațiilor nu a fost instituit. Aceștia au subliniat existența unui eventual conflict instituțional în cazul în care Agenția s-ar subordona Ministerului Finanțelor.

Viorel Moșneaga a ocupat funcțiile de director adjunct după care cea de șef al Agenției Achiziții Publice în perioada noiembrie 2013 - martie 2016. În ianuarie 2016, Centrul de Investigații Jurnalistice a scris, împreună cu Ziarul de Gardă, un articol care a scos la iveală că Aldos Grup SRL, firmă fondată de sora șefului AAP, a câștigat, doar în ultimii doi ani, licitații publice în valoare de aproape 35 de milioane de lei. Cele mai bănoase tendere adjudecate de această firmă au fost contestate de către concurenți. În majoritatea cazurilor însă reprezentanții Agenției au respins pretențiile agenților economici. În cadrul investigației, Viorel Moșneaga a declarat că nu cunoaște detalii despre firma Aldos Grup care aparținea surorii sale. Acesta a negat că ar fi influențat în vreun fel soluționarea contestațiilor depuse de firmele care nu au câștigat licitații în favoarea Aldos Grup.

În urma publicării investigației, Centrul Național Anticorupție (CNA) s-a autosesizat şi a demarat mai multe verificări în privința lui Viorel Moșneaga. Șeful de la Achiziții a scăpat însă de dosar penal, deoarece ofițerii de urmărire penală nu ar fi reușit să demonstreze că Viorel Moșneaga ar fi influențat în vreun fel semnarea contractelor între firma surorii sale și autoritățile contractante.

Ulterior, Moșneaga a plecat din funcția de director al AAP, explicând plecarea prin „transferul la o altă instituție”. Acesta a devenit consultant principal în cadrul Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe.

Anticoruptie.md
16/06/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii