7 episoade ale unui singur scenariu de redeschidere a școlilor II

Episodul II. Școlile și COVIDul

Ala Nemerenco
17/07/2020

După cum am promis o să contrapun în fața celor 7 scenarii de redeschidere la noi a școlilor, 7 episoade care să aducă lumină. Nu despre formele de predare și combinarea lor, pe care se axează scenariile, dar organizarea meticuloasă a activităților pentru a crea copilului un mediu de maximă securitate și protecție a sănătății.

Învățam din experiența altora. Ca să putem face și la noi bine.

  1. În lume, către sfârșitul anului școlar (aprilie-mai) s-au redeschis școlile în următoarele țări: Austria, Belgia, Benin, China, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Israel, Japonia, Madagascar, Țările de Jos, Noua Zelandă, Norvegia, Elveția, Taiwan, Uruguai, Vietnam, unele state în SUA.
  2. Țările care și-au redeschis școlile au făcut-o doar după 25-30 de zile de la cel mai înalt apogeu al îmbolnăvirilor.
  3. Fiecare țară și-a aprobat propriile reguli în dependență de statistici, cultură, capacități, comportament.
  4. Majoritatea au introdus aproximativ aceleași reguli - măsurarea temperaturii la intrare, purtarea măștilor în interior, distanțarea socială de până la doi metri, reamplasarea meselor/băncilor, reformatarea claselor în două sau trei grupuri mai mici care învață separat, utilizarea dezinfectanților și spălarea mâinilor minim o dată la fiecare 1,5-2 ore (în clasele mici sub strictă supraveghere); o îngrijire a spațiilor mult mai frecventă, lecții mai scurte, recreații nu concomitente.
  5. Unele țări aplică măsuri suplimentare, de exemplu în Germania studenții și elevii claselor mari singuri își colectează probe pentru testare (cei care obțin rezultat negativ pot să nu poarte mască), nu toate școlile dispun de capacitatea de cercetare, dar în curând vor fi toate asigurate cu teste; lecțiile se fac cu geamurile deschise pentru o aerisire permanentă.
  6. În Noua Zelandă și Danemarca părinții și copiii decid când revin la școala și o fac doar atunci când se simt confortabil.
  7. În Danemarca și Finlanda școlile s-au redeschis gradual: primii au revenit copiii de vârste mai mici.
  8. În Danemarca, ca să descarce clasele, părinții care nu lucrează și sunt acasă, au fost rugați să mai țină copiii cu ei. Tot acolo, Consiliul Național în Sănătate a aprobat un ghid pentru administratorii de școli, licee, cu materiale informative și recomandări cum să-și organizeze activitatea. În același timp, din moment ce s-au redeschis școlile, nu se mai permite ca unii copii să rămână să învețe la distanță, spre deosebire de Finlanda.
  9. Masca nu este obligatorie peste tot, de exemplu în Elveția sau UK.
  10. Unii au început cu o zi-două pe săptămâna, încet revenind la ritm normal.
  11. În Taiwan în școală nu se aflau concomitent mai mult de 25% din toți elevii. Masca este obligatorie. Guvernul taiwanez a asigurat gratuit pe toată perioada crizei fiecare adult cu nouă măști pentru două săptămâni. Școlile au mai suplimentat cadrele didactice și personalul cu încă cinci măști. Copiii de asemenea sunt asigurați gratuit de stat prin școli.

Aș putea să scriu foarte multe - e nemaipomenit de interesantă experiența celor care s-au redeschis încă în aprilie-mai. Dar revin în următoarele episoade. Ceea ce este clar - Moldova și la acest capitol o dă în bară - explic în episodul următor de ce.

Ala Nemerenco
2020-07-17 09:38:00

Comentarii