Cât de pregătit e statul nostru să facă față unei eventuale epidemii de Coronavirus

Ala Nemerenco
24/02/2020

Am urmărit ședința Comisiei extraordinare de sănătate publică în care a sunat mai des ce "trebuie" de făcut, dar nu ce s-a făcut sau se va face. Jumătate din timp a fost dedicat citirii la o sumedenie de definiții, Algoritme, măsuri individuale de igienă care ne protejează de infecția COVID-19. Cum se zice, nu strică... Dar scopul Comisiei e altul. Astfel, subiectele cele mai importante, pe care trebuie să le abordeze statul, au rămas pierdute undeva printre definiții și cum ne ștergem nasul. Membrii comisiei au mai oferit câteva cifre despre circulația pasagerilor, unii miniștri ne-au asigurat că "toți sunt cu de toate dotați" și că "nu este nici un motiv de îngrijorare", și-au mulțumit unii altora pentru muncă asiduă, s-a citit o decizie foarte generală în limbaj de lemn (fără deadline-uri și indicații clare) și ... cam atât.

O să încerc să fac un rezumat din câteva concluzii. Pentru că este mai ușor să previi, sau să diminuezi, decât apoi să deplângi mortul.

- Intrările în țară - avia și terestre. Se aplică 2 măsuri de bază: fișa epidemiologică care identifică locul de unde vine persoana (1) și (2) se detectează potențialii pacienți (numai cel cu boală are febră, totodată febra nu demonstrează că cazul e sigur o infecție cu coronavirus - poate fi orice altceva - gripă, răceală banală, orice altă infecție). Termometria însă triază și separă cazurile suspecte, persoanele fiind imediat consultate de un medic și izolate, mai ales dacă mai au și o anamneză epidemiologică sumbră. Izolarea potențialei infecții asigură rata scuccesului diminuării răspîndirii ei.

- Singurul scanner din aeroport a fost defect lunile trecute, și doat abea aseara pust pe post. Se planifică procurarea a încă unul. Și e foarte puțin. Mai mult - rândurile care se formează la asteptare sunt exact ce-i place coronavirusului - să sară de pe un pasager pe altul, mai ales că în rândurile noastre fiecare preferă să sufle în ceafa celui din față. (Pentru exemplu - Ministerul Finanțelor României procură 35 scannere staționare). Cred că ne ne trebuie la fiecare punct terestru unul staționar de tip detector metale pentru pasageri autocare, și mai multe mobile mici pentru pasageri autoturisme.

- Fișa epidemiologică despre care s-a discutat în Comisie este un instrument simplu și ieftin. Nu s-a utilizat la noi pînă aseară și nu e clar de ce. Prin ea urmărim de unde vin călătorii. E necesar să fie foarte simplă, să o poată îndeplini orice călător, și să nu fie distribuită în aeroport căci iarăși, provoacă aglomerație la completare și rând de așteptare, ci distribuită încă pe navă în zbor sau imediat ce mașina traversează bariera frontierei.

- Echipele de medici care examinează potențialii pacienți sau contacții sănătoși (cu istorie epidemiologică și semne de întrebare). În prezent vine personalul medical de la punctul medical al AviaInvest atunci când sunt solicitați. Asta da organizare... E nevoie ca personalul medical să fie de gardă permanent la toate punctele de frontieră. Resurse sunt - redirecționați vă rog medicii din Caravana voastră politică. Va fi mai util.

- Nu este clar de cîte spații de carantină dispunem. S-a declarat că Spitalul de Boli Contagioase "Toma Ciorbă" va fi utilizat în caz de cod roșu cu toate paturile sale, și alte spitale de asemenea vor fi incluse în circuit, așa cum a fost în gripa pandemică. Vă rog să faceți o diferență între virulența și răspândirea gripei pandemice și COVID19. De asemenea și care este diferența între un spațiu de carantină și patul obișnuit de spital (România a raportat că are 40 spații, 6 din care deja sunt ocupate). Noi?

- Echipamente de reanimare. Ventilatoare și monitoare. În starea sa gravă, cu pneumonii și insuficiențe respiratorii, aproape toți pacienții au nevoie de acest suport. Declarația că avem suficiente aparate, când spitalele și acum abea se descurcă cu ce au, este sau incompetență crasă sau indiferență. Procurați macar vre-o 20-25 ventilatoare, vă rog.

- Echipament de protecție. Nu tunică medicală, halat-capot și pantalonași, cum a raportat doamna ministră, ci combinezoane medicale speciale cu viziere pentru personal medical cu grad de protecție înalt (ca la astronauți). Cunoaștem câți medici și asistenți au contractat boala în China. Și da, au decedat... Vă rog, aveți grijă de personalul medical și nu-l expuneți în halat-capot de unică folosință în fața unui așa pericol. România procură 1,7 milion de bucăți. Noi? Câte avem (și avem?) și câte procurăm?

- Câte izolete cu presiune negativă posedă sistemul nostru de sănătate (pentru transportarea pacienților). Prespun că niciuna. Noi pericol de Ebola nu am avut, așa că nu avem de unde să avem izolete pe aici. Câte procurăm? Înțeleg că pacienții vor fi transportați pe tărgi obișnuite cu ambulanțele din dotare. Atunci e gata și cu pacienții, și cu personalul.

- Numărul de teste (480) este unul mic. În caz de ceva, se duce în 2 zile. Dacă aveți posibilitatea, mai supliniți-l.

- Stocurile de medicamente au fost raportate pentru 60 de zile. 60 de zile de regim normal. Dar dacă intrăm într-un regim anormal, în cât timp se epiuzează? 10 zile? Și la ce trebuia raportată cantitatea de Tamiflu? Ori Tamiflu, ori foi de muștar pe tălpi la infecția cu coronavirus - e tot cam aceeași. Și nu mai raportați vă rog că avem asigurarea de medicamente de 96,1%. Toți medicii cunosc cât de "bine" sunt aprovizionați și ce calitate au acele medicamente. Și cele mai necesare sunt cele cu impact major în stările critice. Din lista țărilor pe care le-ați citit în raport sunt clare și medicamentele care le aduceți, și companiile care le aduc....

- Care este suma alocată suplimentar în decizia citită pentru acțiunile de prevenire și combatere a infecției COVID-19? Și care sunt procurările? Și care este metoda de achiziție - una rapidă? Nu văd problema în bani. Apropo, România alocă 220 milioane RON pentru prevenirea și combaterea infecției. Noi? Haideți vă rog să fim odată și odată responsabili pentru viața cetățenilor noștri.

- Despre comunicare nici nu vorbesc. Cunosc câte materiale bune a produs OMS. În română. Ca pentru copii. Ca ieri să nu avem nimic-nimic plasat nici pe vre-un site oficial. Bravo!, ofițerii de comunicare ai ministerului, care sunteți tocmai 3.

O să mă opresc aici. Fiindcă e mult text. Deși am încă tare multe de spus.

Și acum pentru cetățeni:

- Nu intrați în panică. Panica nu ajută cu nimic. Doar face mai rău.

- Coronavirusul nu intră pe geam și nici nu vine prin gurile de canalizare, ca în filme Se răspândește ca orice gripă. Și dacă ne dorim tare, putem face totul ca să nu o agățăm. Doar uneori ani întregi nu facem gripă! Pentru aceasta evităm locurile aglomerate, nu umblăm cu treabă/fără treabă pe la shopping, filme, baruri, cafenele, piețe, etc. Cu excepția lucrului și ieșirilor de strictă necesitate, mai stăm cuminți pe la casele noastre. Citim, comunicăm cu cei dragi, privim filme Urmăm regulile de igienă cele mai principale - spălatul mâinilor, de o sută de ori dacă e necesar. Și menținem distanța de 1 metru cand suntem cu alți oameni. Dacă lucrul nu e departe, ieșim cu 10 min mai devreme și facem o plimbare pe jos, evitând microbusele și troleurile noastre supraaglomerate.

- Șansele că coronavirusul ne va ocoli sunt minime, la cât de mulți conaționali avem în Italia. Dar sperăm că se încălzește afară - cercetările au demonstrat că odată cu creșetrea temperaturii scade rezistența virusului. Și dacă nu ajunge, e doar datorită mamei-Nature și Universului, nu statului nostru.

Și țineți minte, totul este în mâinile Dvs. Urmați sfaturile medicilor și păstrați calmul.

Multă sănătate vă doresc.

Ala Nemerenco
2020-02-24 21:50:00

Comentarii