Episodul III din epopeea redeschiderii școlilor

Ala Nemerenco
31/07/2020

Cel mai mult au de pierdut din urma noului coronavirus copiii. Chiar dacă fac boala mai rar. Deoarece nu fac activități fizice, nu fac sport, nu înoată, nu participă la evenimente, nu comunică cu colegii și prietenii suficient, sunt mai sedentari, toată ziua stau la calculatoare și tablete, dorm mai prost, au stări depresive mai frecvent, sunt martorii ai stresului din familie (părinți rămași fără serviciu și câștig), și rămân cu însușirea materialului ce înseamnă stagnare în dezvoltare. Aceasta ne spun rezultatele unor studii de peste hotare.

Totodată (eu am scris deja despre aceasta), studiul efectuat de Institutul Pasteur a demonstrat că 3 din 10 copii de gimnaziu și 4 din 10 cadre didactice aveau deja anticorpii la COVID-19.
Și un lucru foarte important pe care îl remarcă toți specialiștii - pentru copii va fi greu de impus purtarea măștii, mai ales cei din clasele mici. Deci, trebuie pus accentul pe alte măsuri de protecție - distanțarea, spălarea cât mai frecventă a mâinilor, controlul medical repetat al copiilor pe parcursul zilei etc.

Este cert că copiii trebuie să meargă la școală. Desigur, școlile moderne din Europa de Vest sunt mai ușor adaptibile pentru a fi trecute la condiții noi, spre deosebire de cele din Europa de Est, care au o infrastructură precară. Și aceasta se referă la Republica Moldova în primul rând, în special în zonele rurale.

De aceea, cele 7 scenarii aruncate pe capul APL și școlilor din teritorii este o abordare absolut neprofesionistă. E clar ca bună ziua că vor exista doar două scenarii - unul pentru localitățile cu o situație epidemiologică satisfăcătoare și unul pentru cele cu risc mare de îmbolnăvire și indicator înalt de contagiozitate. Atât. Cele 7 scenarii nu ajută absolut cu nimic în pregătirea unei școli de a primi copiii.

A rămas o singură lună până la 1 septembrie - 31 zile pe care ministerul le mai are la dispoziție ca să dezvolte reguli clare pentru noile condiții de activitate a școlilor și să devină autoritatea pe care școlile pot conta în aceste timpuri complicate.

Ala Nemerenco
2020-07-31 19:44:00

Comentarii