Povestea tristă a unui comunicat de presă

Ala Nemerenco
24/12/2020
ambulanta.md

Mass media a preluat și a tirajat comunicatul de presă de pe pagina Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cu referire la sosirea în țară începând cu ziua de astăzi a primei tranșe de 44 ambulanțe procurate din Turcia. Un comunicat de presă absolut incorect, incomplet, menit nu să informeze, ci să dezinformeze, și o să explic mai jos de ce:

- comunicatul de presă prezintă această procurare ca pe una actuală (comunicatul nu conține nicio referire când s-a petrecut achiziția și nici altă informație care ar fi interesantă presei și publicului).

- procurarea este prezentată ca o achiziție publică a Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate conform necesităților Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în cadrul Acordului-cadru de împurmut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, dar nu se spune niciun cuvânt despre faptul că:

1. acest Acord a fost semnat mai mult de 2 ani în urmă - la 12 Iulie 2018;

2. împrumutul solicitat de Republica Moldova e echivalent cu 12 milioane de Euro pe care îl vom întoarce noi, cetățenii;

3. procedura de achiziții publice a avut loc mai mult de 2 ani în urmă - la 24 Septembrie 2018 și s-a desfășurat cu multe năbădăi, deși era o licitație internațională;

4. contractul de achiziții publice a fost semnat tocmai peste 9 luni - la 16 Aprilie 2019 (pentru 168 ambulanțe de tip B și C FORD Transit) cu o sumă totală de 10,6 milioane de euro, între compania turcă și CNAMUP, deși Acordul de împrumut e semnat de Guvern;

5. contractul prevedea livrarea a 43 ambulanțe tip B1, 90 unități - B2, 5 unități - C1 și 30 unități - C2;

6. avansul în sumă de 1,06 milion Euro a fost transferat la 20 mai 2019.

Toate cele descrise au avut loc până la investirea Guvernului Sandu. La venirea mea la minister trebuia să aprob acceptul de primire a ambulanțelor. Comisia de experți ai ministerului care s-a deplasat în Turcia (conform condițiilor contractului) a înregistrat neconformități serioase la echiparea ambulanțelor și la calitatea echipamentelor. Totodată au apărut întrebări și la elaborarea caietului de sarcini care a prejudiciat de milioane de lei bugetul statului.

După ce am plecat de la minister în Noiembrie 2019, se părea că noua conducere iată-iată va aduce ambulanțele, atât de înfocat se apucase de acest contract. Însă ceva totuși nu a mers, căci primul lot de ambulanțe au ajuns abea astăzi în țară - la o distanță de peste 1 an de la numirea Guvernului Chicu. Investigațiile petrecute de CNA în 2019 au fost abandonate, ba mai mult - s-a declarat că dosar nici nu ar fi existat. Spiritele s-au potolit, dar ambulanțele totuși nu apăreau.

Și iată, vin acum. După demisionarea Guvernului. Și exact când sunt atâtea evenimente. Sub un comunicat de presă de 2 bani.

Da, țara are nevoie de ambulanțe. Au nevoie de ele în primul rând pacienții, pentru a fi salvați, și personalul medical - pentru a avea posibilitatea de ai salva. Pandemia și mai mult a demonstrat câtă nevoie e de ele. Dar noi nu avem bani ca să îmbogățim pe nu știm cine, inclusiv de pe la noi. Noi avem nevoie de ambulanțe care nu să stea defectate peste 2 ani sau să fie dotate cu echipamente proaste. Iar noi să plătim pentru asta. Avem nevoie de ambulanțe bune ca capacitate de tracțiune și bine dotate. Dar noi zeci de ani schimbăm hârb pe hârb...

Cireașa de pe torta comunicatului de presă: „Noile ambulanţe sunt dotate cu cele mai performante echipamente medicale”.

Cu ambulanțe noi, dragi moldoveni! Și performante.

PS. Pentru cei cointeresați - în spațiul public există suficiente materiale de investigație realizate la acest subiect.

Ala Nemerenco
2020-12-24 11:02:00

Comentarii