Societatea este cea care trebuie să ceară ca cei care trebuie să plece, să plece

Ala Nemerenco
06/09/2019

Astăzi voi atinge un subiect taboo. Despre care se vorbește puțin sau de loc. Acest subiect aproape toți îl evită. Miniștrii în special. Eu voi alege o altă cale. Care nu e ușoară, dar e corectă.

... E septembrie. Început de școală cu sunete de clopoțel. Nu și pentru Sabina. O fetiță de opt ani care a avut nefericirea să facă o infecție virală banală și să interacționeze cu spitalul raional din Rezina. Aceasta s-a întâmplat la 11 februarie 2019. Ca la 12 februarie dimineața Sabina să nu mai existe. Primul răspuns al ministerului la solicitarea părinților de a iniția o anchetă de serviciu a fost o mușamalizare fără jenă a cazului. Era în toi campania electorală și scandal în Rezina nu trebuia nimănui. Sabina oricum era deja în pământul rece.

A doua anchetă comisională inițiată de mine în urma audienței cu mămica și bunica fetiței a descoperit o cu totul altă realitate. Dură de tot. În realizarea anchetei au participat cei mai de forță specialiști și profesori din domeniu și am intrat și eu în toate detaliile clinice. Rezultat: o notă informativă pe 23 pagini comparativ cu cele câteva pagini scunde ale primei anchete realizate sub fosta conducere a ministerului. Nu pot să-mi imaginez cum au citit aceste 23 pagini părinții și bunica... Concluzia principală: decesul a fost evitabil. Chiar și în reanimare mai existau șanse, dacă fetița ar fi fost transferată la un spital de referință. Sabina nu a avut norocul să întâlnească în acea zi un Doctor, nici măcar un suflet mare care ar fi spus – eu nu știu cum să intervin, dar luați copilul și plecați urgent la Chișinău. În schimb Sabina a petrecut în secția de internare 4,5 (!) ore fără a fi consultată de specialiști și administrându-i-se o perfuzie simplă de tot, apoi după alte două ore petrecute in secție a fost transferată în reanimare, unde din tot timpul aflării sale acolo două ore le-a petrecut doar cu infirmiera, fără nicio supraveghere medicală. Pe tot traseul aproape neomenesc al micuței prin secțiile spitalului au fost depistate zeci și zeci de încălcări ale procedurilor și standardelor, care cumulate cu nepăsare, lipsă de compasiune și atitudine a unora, au finalizat într-o tragedie. În spital s-a dovedit lipsa multor protocoale și standarde, medicul reanimatolog în general activează fără licență, și toate astea, dar și altele vorbesc de un management sub orice critică al spitalului. Nu voi aduce detalii clinice, care m-au cutremurat, istoria e tare-tare dureroasă, chiar de a durat doar 20 de ore.

Nu dețin puterea de decizie pentru a demite pe cineva în cazul când Fondator este autoritatea locală. Am avut discuție lungă cu reprezentantul Consiliului raional, dar și cu directorul spitalului. Le-am trimis și o scrisoare cu întreaga notă, și am cerut eliberarea din funcție a medicului reanimatolog, deoarece nu deține drept de activitate, dar și demisia directorului. Cazul este investigat de procuratură. Din câte înțeleg, Fondatorul e cu totul de altă părere și își susține directorul, care de asemenea, nici gând să plece.

Sunt absolut sigură – în spitalul din Rezina există și personal medical profesionist, care își îndeplinește sarcinile cu vocație și dăruire. Anume pentru a nu-i pune pe toți de-a valma, vreau să începem să alegem grâul de neghină. Să fim onești și corecți. Și să ne îndreptăm, să ne ridicăm. Va fi un proces dureros și greu, dar foarte necesar. Și se va întâmpla, fiindcă Sabina, dar și alții încă mai plătesc în sistemul nostru de sănătate cu prețul vieții lor incomptența și nepăsarea.

... Mult timp, când îmi luam nepoțica în brațe, în ochi îmi sărea Sabina și mă făcea să simt cât de mare e pustietatea din sufletele celor dragi ei. Îi sunt datoare să fac acest caz public. Dacă nu pot eu, societatea este cea care trebuie să ceară ca cei care trebuie să plece, să plece.

Ala Nemerenco
2019-09-06 13:14:00

Comentarii