Spitalul din Cărpineni este modelul ideal al unui spital comunitar

Ala Nemerenco
03/08/2019

Mă întorc de la Cărpineni. În jur priveliști de-ți taie respirația. Mă bucur enorm că am avut ocazia să mă întâlnesc cu atâta lume bună - locuitori ai satului, personal medical, primar și aleși locali. Discuția noastră a fost foarte prietenoasă, deschisă și productivă. Concluziile:

1. Eu nu am avut niciodată intenția de a închide vreun spital - nici la Cărpineni, nici oricare altul. Din contra, eu vreau să creez două spitale regionale moderne în sud și nord. Și fac tot posibilul să se întâmple aceasta.

2. Orice reorganizare a spitalului din Cărpineni nu ține de minister, ci de fondator - Consiliul raional Hâncești.

3. Spitalul din Cărpineni este modelul ideal al unui spital comunitar, astfel nici azi, nici măine așa spital nu va fi închis. Ba din contra, el își are viitorul și linia proprie de dezvoltare. În acest sens, ministerul îi va acorda tot suportul.

4. Am rămas profund impresionată de relația medic, asistent medical și pacient. Aș trimite la instruire practică pe toți cei care nu s-au învățat încă să comunice prietenos cu pacientul.

5. M-au emoționat nespus pacienții prin atitudinea lor respectuoasă față de întregul personal medical, și mai ales față de medici. Dar și mai mult - familia de medici tineri care activează acolo și locuiesc într-un apartament construit pentru tinerii specialiști. Cuplul de doctori are un copil și mai așteaptă altul. Și acesta este viitorul nostru. I-am intrebat ce-și doresc cel mai mult. Mi-au zis că mai mult decât majorarea de salariu își doresc stabilitate și că ei nu doresc să plece de acasă. Casa lor a devenit Cărpineni.

6. Împreună cu administrația, primarul, aleșii locali am gasit soluții care să asigure stabilitate și dezvoltare acestui spital, iar serviciile prestate să fie croite pe necesitatea localnicilor.

Azi acest mic spital a căștigat un admirator. Și o să repet, deja foarte serios - la capitolul omeniei, culturii și relațiilor între oameni acest sătuc merită să găzduiască capitala țării.

Voi reveni cu drag la oamenii de acolo peste o lună să mă conving că lucrurile merg pe calea corectă.

Ala Nemerenco
2019-08-03 10:39:00

Comentarii