Cât de MoldovaLand este Stadionul Republican?

Alaiba Dumitru
05/01/2021

Șor a anunțat planuri mărețe pentru Stadionul Republican. Ele sunt o minciună. Zice „MoldovaLand”, dar are în vedere altceva. Prefer să-i numim proiectul „MoldovaLaundromat”.

Probabil ați observat trecând pe alături, că o mare parte a terenului care aparține Stadionului Republican (str. Tighina, 12) DEJA este ocupată de companii care sunt (sau au fost) afiliate lui Ilan Șor. DUFREMOL S.R.L., DFM S.R.L., MOLDCLASSICA INTERNATIONAL SRL, AIRKLASSIKA GROUP SRL, etc. Inclusiv oficiul teritorial a Partidului Șor, sect. Centru, tot pe Tighina, 12 este amplasat. Doar această clădire cu businessurile lui Șor, împreună cu parcarea adiacentă, ocupă abuziv aproape un hectar din acele legendare 5+ hectare de pământ ale Stadionului Republican. Proprietate publică, în așteptare de a fi privatizată „conform legislației”, când „legislația” va fi scrisă așa cum le trebuie lor.

În total sunt peste 40 de agenți economici cu adresa juridică pe teritoriul fostului Stadion Republican (str. Tighina 12). Pe acest lot sunt înregistrate 13 clădiri private. Însă aceste clădiri nu prea există. Ele sunt înregistrate, probabil, doar cu scopul privatizării ulterioare terenului. Dar pentru asta terenul trebuie să rămână a statului. Așa și așteaptă momentul oportun. Din totalul de 5,14 hectare, doar 3,26 hectare nu sunt „ocupate” de clădiri private, adică 63%.

Coincidență sau greșeală, dar Regulamentul Funcțional Urban clasifică lotul dat „C5” – Comercial (retail, clădiri comerciale și oficii) și nu „S” – Special (așa cum este cazul pentru stadioane, auditorii, arene, parcuri, terenuri de joacă, etc – vezi pagina 4: B4). Ah, aceste simple coincidențe… Ele totdeauna au loc în favoarea hoților și niciodată în defavoarea lor…

Concluzia: inițiativa populistă, votată de socialiști și Șor, care anulează un acord bilateral dintre Moldova și SUA, are un scop clar – să-i apere oficiile lui Șor și, când va veni timpul, să le privatizeze, inclusiv să-i extindă suprafața. Sigur, poate Șor chiar planifica să facă un teren de joacă acolo, dar în niciun caz nu în detrimentul intereselor sale private și comerciale.

Afară de faptul că are o motivație clară de a favoriza interesele private ale holdingului Șor, consider că legea votată de Partidul Socialiștilor și Partidul Șor încalcă patru articole din Constituție.

Am depus o sesizare la Curtea Constituțională (da, a doua oară am indicat numărul corect!) în speranța să anulăm această lege.

Știu că subiectul este unul sensibil, însă atunci când o lege votată hoțește, de o majoritate parlamentară ocultă, încalcă cel puțin patru prevederi constituționale, ea nu poate avea intenții nobile. Nu este un lobby pentru SUA. Este un lobby pentru supremația legii și respectarea Constituției. Felul în care majoritatea PSRM-Șor au acționat în parlament pe 3 decembrie 2020 nu are nimic în comun cu principiile statului de drept. Nimic din ce au făcut cei de la Șor și Dodon în parlament joia trecută nu are nici cea mai mică legitimitate și deci nu merită să fie numit „lege”. Nici măcar nu știau ce votau. Nici nu auzeau ce li se spunea. Dar votau. Nu așa se fac legile. Legea trebuie să fie mai presus decât interesele politice, decât geopolitica și cu siguranță decât planurile de afaceri ale lui Ilan Șor care s-a și grăbit public să-și developeze intențiile vizavi acest teren.

Alaiba Dumitru
2021-01-05 14:13:00

Comentarii