Ce moștenire ne lasă Dodon

Alaiba Dumitru
18/11/2020
Foto: zdg.md

Dodon ne lasă o moștenire urâtă de tot, pentru care încă va trebui să răspundă și el, și complicii lui.

Moldova în continuare e un stat capturat, în care justiția și instituțiile funcționează la apăsarea butoanelor, nu conform legii. Și va dura ceva până vom elibera instituțiile din captivitate, resubordonându-le Legii.

Chiar în aceste zile pe piața asigurărilor se întâmplă lucruri urâte de tot, în cele mai bune tradiții ale atacurilor raider.

Și partenerii de dezvoltare se arată, din nou, îngrijorați prin întrevederi cu demnitarii. Și desigur cei din guvern și din CNPF strâng din umeri și spun „așa e la noi justiția, din păcate”. Vă rog. Încetați să prostiți oamenii!

Deja 10 ani sunt martor destul de îndeaproape la preluări ostile (așa zisele atacuri raider) din diferite sectoare, prin manipularea, coruperea justiției și a regulatorilor. Nici un atac din ăsta nu a fost executat de capul unui judecător sau a unui funcționar din vreo instituție. Absolut totdeauna, fără nicio excepție, a existat o persoană care a oferit acoperirea politică actului de corupție, a dat încurajare executorului schemei și garanții, protecție judecătorului sau funcționarului.

Nici laundromatul, nici preluările ostile din 2011-2013-15, nici furtul miliardului, nici măcar anularea alegerilor din Chișinău (tot prin decizie de judecată), nici multe alte acte brutale de corupție prin justiție nu au fost un act izolat de nebunie sau incompetență a unui judecător, fără ca să-i crească picioarele din politic. Fiecare schemă a fost o simfonie de actori bine „coordonată” din sfera politicului.

De aceea nu ar trebui să-i credem pe șefii instituțiilor, care strâng din umeri și arată spre justiție, imperfecțiunile legislației sau arată unii la alții. Ei poartă responsabilitate deplină. Lor le zic: opriți-vă! În Moldova lucrurile se pot schimba foarte repede, după cum demonstrează ultimii doi ani.

Odată și o dată o să înceapă cineva din acest stat a vă lua la întrebări, unul câte unul. Chiar vreți să fiți primii? Faceți-vă treaba. Nu puteți? Nu vă duce capul? Vă temeți să călcați pe interesele cuiva prea periculos? Plecați în demisie. Mai bine acum în demisie decât la pușcărie ceva mai târziu. Da, au fost făcute multe prostii. Și cred că toți știm că odată și odată o să le începem a descurca. Și poate nu le vom da de capăt chiar la toate. Și posibil nu chiar toți vor plăti. Dar unii precis vor răspunde. Chiar vreți să fiți primii care o pățesc? Opriți-vă! Responsabilitatea în fața legii este personală.

Alaiba Dumitru
2020-11-18 10:35:00

Comentarii