Concursurile trucate sunt un pas spre dictatură

Alaiba Dumitru
03/03/2020

În iunie 2019 scăpam țara de dictatură și izolare. Un sistem bazat pe frică, ilegalitate și da, oameni loiali plasați brutal, contrar legii, în instituții. Ajunși în funcție, ei rămâneau loiali nu legii, ci celor care i-a pus în acea funcție.
Igor Dodon a preluat această practică. Igor Dodon facilitează concursurile trucate și oferă protecție celor instaurați în funcție contrar legii, meritelor sau competențelor.

Avem deja două exemple grăitoare. ANRE și ANSC. Ambele sunt, apropos, parte din reformele promovate pentru deblocarea primei tranșe de asistență de la UE. Deja am luat 30 milioane. Mai avem două tranșe. Orice pas care pune sub risc buna funcționare a instituțiilor este o degradare a reformelor comunicate. De ce UE să ne dea bani dacă văd cât de repede permitem degradarea reformelor?

La ANRE, parlamentul a numit în funcție un director care a câștigat un concurs ce nu poate fi numit public (așa scrie în lege). Spre deosebire de alte cazuri, deputații au fost preîntâmpinați. Alarma a fost bătută de data asta. Au votat oricum. Pentru că așa le-a spus Dodon.

La ANSC, Anatolie Zagorodnîi nu îndeplinește condițiile LEGALE de a fi avut trei ani de experiență în achiziții publice. A fost numit urmare a unui concurs, la fel, netransparent. A fost revocat o dată. A mers în judecată. Judecata a scris istorie anulând direct voința poporului. Un precedent extrem de periculos. Zagorodnîi în continuare nu îndeplinește condițiile legale minime de a deține această funcție. Concursul a fost, în continuare unul trucat.

Ce facem?

- Secretariatul parlamentului e OBLIGAT să atace la curtea de apel, dar nu s-a grăbit să o facă. Hotărârea de judecată este un elogiu lui Zagorodnîi. Avem indicii că asupra justiției s-au făcut presiuni pe acest caz.
- Parlamentul este OBLIGAT să mențină și protejeze legea. Să îl mai revoce o dată, dacă trebuie. El în continuare nu este competent să ocupe această funcție.

Aceste metode de a face concursuri trucate îmi sunt cunoscute. Știu și la ce au dus ele anterior. De aceea trebuie să insistăm, ca să protejăm legea și democrația.

Alaiba Dumitru
2020-03-03 13:16:00

Comentarii