Despre modificarea „duty-free”, încă o dată

Alaiba Dumitru
16/04/2020

Să nu uităm că miliardul a fost furat sub pretextul „salvării sistemului bancar”. Amnistia fiscală 2 ani în urmă a fost mascată sub „liberalizarea capitalului și stimulare fiscală”. Schema PPP „Arena Chișinău” a fost pentru „promovarea sportului”. Și altele. Iar asumarea răspunderii are intenția declarată de a ajuta antreprenorii și cetățenii pe timp de pandemie.

Eu, totuși, o să insist. Dodon și guvernul justifică această modificare (vezi mai sus) prin „intenția de a ajuta producătorii autohtoni – să vrea evita accizarea dublă a producătorilor autohtoni care vând în regim duty free”. Intenție nobilă. Cum să fii contra?

Noi nu am atacat intenția declarată a acestei modificări. Noi am semnalat un potențial „efect secundar” al acestei modificări. Îngrijorarea noastră este că această modificare poate deschide porțile contrabandei. Această îngrijorare nu a fost nicicum adresată.

Societății nu i s-au dat asigurări că legislația exclude următoarea schemă:

Pas 1: Pe teritoriul vamal al Moldovei (asta înseamnă fără transnistria) se importă un produs accizabil (alcool, țigări). Importatorul achită accizele la import, cum scrie legea.

Pas 2: Marfa este scoasă de pe teritoriul vamal al Moldovei, în transnistria iar suma accizelor este restituită, conform articolului 124 modificat.

Pas 3: Aceeași marfă este reintrodusă în Moldova în mod clandestin, ilegal, din transnistria, fără achitarea taxelor și accizelor, sub formă de contrabandă.

Pas 4: A doua noapte, contrabanda, de ce nu, ia drumul spre Uniunea Europeană.

După modificarea propusă de guvern în asumarea răspunderii, riscul unei așa scheme simple de contrabandă este, după mine, real. Iar guvernul deviază spre alt subiect – spre intenția de a ajuta producătorul autohton. Noi discutăm două subiecte diferite. Noi nu asta am întrebat. Noi am întrebat cum această modificare nu va facilita contrabanda.

Pentru a ajuta producătorul autohton ȘI să excludem contrabanda, această modificare propusă trebuie să fie promovată împreună cu alte măsuri. Altfel legislația va fi permisivă la schema de mai sus. Iar dacă această măsură este una controversată și din cauza ei suferă celelalte, înseamnă că ea nu trebuie inclusă în pachetul de măsuri pentru starea de urgență. Înseamnă că trebuie să discutăm suplimentar.

Trebuie insistăm să ni se dea explicațiile la îngrijorările pe care le-am ridicat, nu să-i lăsăm să devieze unde le este comod. Schemele, delapidările, furturile, nu sunt scrise, negru pe alb, în legi. Și prea des schemele aveau intenția declarată de a ajuta antreprenorii și cetățenii. Niciodată nu au scris „intenția acestei legi este de a promova contrabanda”. Schemele sunt scrise printre rânduri.

Alaiba Dumitru
2020-04-16 14:59:00

Comentarii