Încălcarea regulilor de iniţiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziţii publice va putea fi penalizată

Alaiba Dumitru
30/12/2021
Foto: achizitii.md

Încălcarea regulilor de iniţiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziţii publice va putea fi penalizată. Or, astăzi în Moldova asta nu e posibil. Așa legi stricate avem. Nu e o întâmplare, desigur.

În Moldova încălcările în inițierea și desfășurarea achizițiilor publice nu pot fi penalizate, pentru că nu pot fi constatate. În 2017 parlamentul lui Plahotniuc a modificat art. 402 din Codul Contravențional, prin care autoritățile administrative de inspectare financiară din cadrul Ministerului Finanțelor au fost excluse din calitatea de agenți constatatori ai art. 3271 Cod Contravențional, „încălcarea regulilor de iniţiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziţii publice”, fără ca posibilitatea de a constata și sancționa încălcările prevăzute în art. 3271 să fie atribuită unei altei autorități publice.

De atunci contravenție în lege există, dar constatarea ei nu există și deci nu există penalizare a contravenției. Respectiv de ani buni nimeni nu e penalizat pentru miș-mașuri din achiziții. Toate aceste încălcări în domeniul desfășurării procedurilor de achiziții publice rămân a fi nepedepsite din cauza acestei lacune legislative. Trebuie urgent să reparăm această breșă din lege.

Ieri împreună cu mai mulți colegi am înregistrat un proiect de lege prin care vor fi oferite atribuțiile necesare Agenției Achiziții Publice de a sancționa încălcările regulilor de iniţiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziţii publice. În achizițiile publice se impun multe măsuri structurale, dar am considerat că e necesar să corectăm această fisură din legislație.

Prin adoptarea prezentei legi se propune înlăturarea acestei lacune legislative prin ajustarea cadrului normativ, fapt care va duce la depistarea și curmarea eficientă a încălcărilor regulilor de iniţiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziţii publice, precum și asigurarea procedurilor transparente de desfășurare a achizițiilor publice.

Alaiba Dumitru
2021-12-30 10:00:00

Comentarii