Lupta nu s-a terminat. Mai avem până la abolirea deplină a secretului fiscal

Alaiba Dumitru
10/08/2021
alaiba.md

Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea mea privind secretul fiscal. Datorită acestei decizii a Înaltei Curți, mass-media, activiștii, ONG-iștii și simplii cetățeni curioși au mai mare putere în fața organelor fiscale când le solicită informații de interes public.

În Moldova, practic ORICE informație deținută de Serviciul Fiscal se consideră, conform legii, secret fiscal și deci nu poate fi oferită cetățeanului la solicitarea acestuia. Am considerat asta un abuz, respectiv am atacat această prevedere la Curtea Constituțională. Azi Înalta Curte a decis că această prevedere poate fi constituțională DOAR în măsura în care există un scop legitim pentru îngrădirea accesului la o anumită informație. Curtea a recunoscut că nu se poate considera, în toate cazurile, că interdicția furnizării unor informații de organele fiscale urmărește realizarea vreunui scop legitim, cum ar fi securitate națională sau viața privată.

Este o victorie ce arată modest, dar implicațiile pozitive de termen lung pe care le văd, sunt imense.

Prin decizia de azi, Curtea Constituțională a considerat că interdicția absolută a divulgării secretului fiscal este o sarcină excesivă pentru persoanele care solicită furnizarea unor informații și, prin urmare, dreptul lor de acces la informații este garantat, la modul abstract, de o manieră insuficientă.

În aceste condiții, Curtea a reținut lipsa unui echilibru corect între principiile concurente, i.e. dreptul de acces la informații, garantat de articolul 34 din Constituție, și scopurile legitime.

Alături de colegii din CPR am declarat război secretului fiscal, probabil, prin 2017. De acolo a început. Și lupta nu s-a terminat. Mai avem până la abolirea deplină a secretului fiscal, lucru în care cred cu desăvârșire. Dar această decizie a Înaltei Curți este un pas imens în direcția corectă.

Azi dreptul la accesul la informație a făcut un pas înainte în țara noastră. Ca și în legislatura precedentă, voi rămâne dedicat obiectivului de a avansa la maximum normele transparenței și accesul la informație. Informația din instituțiile publice este produsă pe banii contribuabilului și deci ea aparține tuturor cetățenilor. Ținând cont de asta, fiecare instituție trebuie să aibă motive și argumente FOARTE clare atunci când îngrădește accesul la informație. Nimic nu poate fi secretizat „la pachet”.

Alaiba Dumitru
2021-08-10 16:17:00

Comentarii