O tentativă de atac raider la compania de asigurări Moldasig

Alaiba Dumitru
23/11/2020
Foto: tv8.md

La compania de asigurări Moldasig a avut loc zilele astea o tentativă de atac raider. O preluare ostilă a controlului a 65% de acțiuni. Până recent aceste acțiuni erau controlate nu de vreo persoană anume, ci de stat, prin intermediul CNPF.

Cât lupta continuă, am văzut și vom mai vedea în zilele următoare o tentativă de poziționare a acestei probleme drept o luptă între interesele lui Plahotniuc-Șor și Platon. O așa poziționare e comodă: dacă ești împotriva unuia, ești automat cu altul. Nu e atât de simplu.

Situația trebuie articulată mai clar.

În această problemă mai există interesele statului. Pe ele trebuie să le protejăm.

Statul are interesul să mențină ordinea.

Statul vrea o piață stabilă, previzibilă și transparentă. Și să asigure respectarea legii.

Statul vrea ca jucătorii de pe piața asigurărilor și consumatorii să se simtă în siguranță.

Statul trebuie să ofere garanții jucătorilor de bună credință.

Ce avem la moment?

Avem 65% din acțiuni asupra cărora statul a impus adminitrare specială încă în anul 2016-2017. Adică, până recent aceste acțiuni erau controlate de stat.

Avem o decizie de judecată clar ilegală (cred că judecătoarea Olesea Țurcan trebuie sancționată disciplinar). Detalii am dat în postarea precedentă la acest subiect.

Avem situația absurdă, în care o companie care, în trecut, deținea 4,99% din acțiunile Moldasig, a ajuns prin judecată să controleze de facto 65% din acțiuni prin intermediul unei companii de audit pe care au fost înregistrate provizoriu aceste 65% (suspect de rapid și fără întrebări de la depozitarul central - îmi e prea cunoscut algoritmul).

Da, și mai avem pe domnul Platon care a sărit ca ars cu atacuri foarte josnice la persoană, deși nu a fost nicicum vizat și implicarea lui nu a fost nicicum insinuată de mine.

Da, istoria Moldasig e lungă și plină de umbre. Dar la moment asta e situația și statul trebuie să asigure o protecție adecvată a pieței de asigurări.

Pentru mine precis nu e vorba despre lupta dintre Platon, Plahotniuc, Șor și cine mai e pe acolo. Ei au făcut afaceri împreună, acum se războiesc, dar cine știe, poate se împacă și vor mai face afaceri peste alți 5-10 ani.

Pe noi trebuie să ne intereseze statul și cum protejăm supremația legii, cum disciplinăm un judecător care emite încheieri clar ilegale, cum pedepsim acțiunile ilegale sau insuficiente ale funcționarilor din diferite instituții de reglementare. Pentru că prețul fiecărei din aceste ineficiențe și îl plătesc cetățenii.

A câta și a câta oară aceeași problemă.

Alaiba Dumitru
2020-11-23 10:39:00

Comentarii