Pachetul de digitizare a economiei

Alaiba Dumitru
26/08/2021

Ca să ilustrez cât de înapoiată e legislația noastră, o să încep prin a vă spune că în Republica Moldova nu poți semna electronic un contract de muncă. Suntem în anul 2021 și înregistrarea online a afacerii încă pare din domeniul fantasticii în Moldova, pe când sunt țări care au făcut această reformă punctuală deja 20 de ani în urmă. Asemenea absurduri sunt o mulțime. Am înregistrat un proiect amplu care va încerca să rezolve mai multe din ele.

Pe pagina web a parlamentului a fost publicat un nou proiect (199) – „pachetul de digitizare a economiei”, pe care sper să o putem discuta, dezbate, consulta, cât mai curând. Proiectul a fost elaborat de Consiliul Economic al Prim ministrului.

Vor fi ajustate peste 30 de acte legislative, iar modificările au scopul de a impulsiona procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic.

La moment, chiar și acei antreprenori care vor să interacționeze în format digital cu statul, nu o pot face în deplină măsură din cauza multiplelor constrângeri, prevederi învechite din legile noastre, sau simple absurduri. În perioada pandemiei, acele țări în care antreprenorii au putut face uz mai mult de online, au suferit mai puțin. Dar nu e despre pandemie. E despre faptul că suntem în anul 2021 și în continuare colectăm hârțoage prin coridoarele instituțiilor.

Principalele prevederi din proiect:

- reglementarea procedurii de înregistrare online a întreprinderilor și modificare la distanță a documentelor de constituire, semnate electronic – excluderea obligativității prezenței fizice a antreprenorilor la Agenția Servicii Publice.

- facilitarea interacțiunii la distanță a mai multor autorități publice și echivalarea actelor și deciziilor emise de acestea pe suport digital și semnate corespunzător cu cele de pe suport de hârtie;

- recunoașterea etapizată a semnăturilor electronice emise de prestatori calificați de asemenea servicii de peste hotare: se propune recunoașterea semnăturilor electronice avansate calificate emise în Uniunea Europeană, care ar permite investitorilor existenți să semneze documente în Moldova și să prezinte documente din statele Uniunii Europene care nu se mai eliberează de autorități pe hârtie.

- aducerea în concordanță cu practica europeană și simplificarea anumitor aspecte ce țin de domeniul protecției datelor cu caracter personal, în special, notificarea/înregistrarea operatorilor de date personale și simplificarea formei consimțământului persoanelor în contextul interacțiunii on-line.

Adițional, se introduce o gamă largă de posibilități de manifestare a consimțământului persoanelor pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, care la fel sunt în corespundere cu legislația Uniunii Europene. Aceste prevederi ar urma să contribuie substanțial la ieșirea on-line a companiilor autohtone și dezvoltarea comerțului electronic ca activitate economică.

Ce urmează? Urmează mai multe consultări pe marginea acestui proiect, o să colectăm cât mai multe idei și propuneri pentru a-l îmbunătăți. Și sper să-l vedem votat. Desigur, acest proiect e doar un început al transformării.

Dar este doar un început. Pe acest domeniu o să revenim și cu alte idei.

Alaiba Dumitru
2021-08-26 17:26:00

Comentarii