Confiscarea extinsă a averilor și caracterul politic al legii 

Dionis Cenusa
01/02/2022
Foto simbo: PAS via Facebook

Este extrem de interesant de urmărit care va fi evoluția proiectului de lege privind confiscarea extinsă, propusă de către președinție. Câteva aspecte merită atenție:

- Probabil asemenea proiect de lege ar fi trebuit să vină din interiorul parlamentului, după dezbateri și consultări publice. Discuția în jurul acestei legi poate fi utilă pentru a stimula discuții în societate despre intoleranța față de orice tip de corupție, dar mai ales cea politică. Altfel, riscăm să separăm dezbaterea între corupția elitelor și cea a corupției celorlalți (corupția endemică). În realitate, Moldova se confruntă cu o corupție endemică, chiar dacă “peștele a fost și incă este stricat de la cap (în unele porțiuni, deși nu printre guvernanții din prima linie)”.

- Același proiect de lege putea să vină din partea PAS, adică de la majoritatea parlamentară, nu neaparat de la președinție. Însă este clară intenția guvernării de a reînnoi conexiunea dintre agenda anti-corupție a guvernării cu profilul politic al Președintelui Sandu, astfel clădind în continuare imaginea “președintelui anti-corupție”. Nu e nici nice ceva bun, nici ceva rău, e o simplă constatare.

- Probabil, cea mai semnificativă parte a inițiativei privind “confiscarea extinsă” ține de dimensiunea temporală. Mai exact, va avea legea cumva vreun caracter retroactiv sau nu? De regulă, este logic ca efectele unei legi noi să nu fie retroactive (principiul predictibilității), dar extinderea aplicării confiscării ar putea fi un puzzle al viitorului mecanism de evaluare a judecătorilor și procurilor. Or, indiferent de momentul îmbogățirii prin acte de corupție, pentru cei care dețin funcții în momentul intrării în vigoare a legii și mecanismelor conexe, legea ar putea avea efect retroactiv în mod indirect. Ar fi recomandat ca legea să fie consultată cu Comisia de la Veneția, dar și pe intern.

În mod cert, “confiscarea extinsă” este o inițiativă cu caracter politic puternic pentru că vizează corupția politică. Este însă important ca legea să se aplice indiferent de criterii politice și să vizeze actorii din spațiul politic și public, indiferent de partidele politice care i-au promovat (PCRM, PLDM, PD, PL, PSRM etc.).

De asemenea, prin combaterea corupției politice nu trebuie în niciun caz de înlocuit sau plasat ca prioritate secundară corupția endemică. Ambele trebuie combătute concomitent și ambele vor avea efecte pozitive asupra percepției publice vizavi de incidența corupției în viața cotidiană.

Dionis Cenusa
2022-02-01 20:09:00

Comentarii