Despre testarea obligatorie la Covid-19 a profesorilor: Membrii Guvernului comunică prin intermediul rețelelor de socializare, nu la o masă de dialog

Dionis Cenusa
26/08/2021
Foto: Eutopia

Reieșind din modul cum reacționează unii reprezentanți ai mass-media și ai societății civile vizavi de demersul sindicatelor, concluzionez următoarele:

1. Există o solidaritate foarte slabă în raport cu sindicatele. Acest lucru denotă o înțelegere insuficientă a rolului sindicatelor. Conform Codului Muncii și a standardelor internaționale, sindicatele sunt menite să iasă în apărarea drepturilor sale, inclusiv împotriva vaccinării forțate.

2. Guvernarea ignoră demersul legitim al sindicatelor care consideră că măsurile aplicate discriminează și de fapt obligă la vaccinare. La această etapă, nu există nicio deschidere pentru dialog din partea guvernării. Totodată, Ministerul Sănătății ar fi putut evita tensiunile actuale dacă intra în consultări preliminare cu Federația Sindicatelor din Educație, înainte de a adopta măsurile care au tentă discriminatorie în raport cu profesorii nevaccinați. În acest sens, este necesară o reacție promptă a Consiliului Nediscriminării.

3. Se creează impresia că asistăm la o campanie publică de dezaprobare și denigrare a sindicatelor și în particular a profesorilor nevaccinați. Acest lucru nu ajută la reducerea tensiunii și respectiv la lansarea unui “dialog social” pe subiect, între guvern și sindicate, pentru a clarifica pozițiile. Membrii Guvernului comunică prin intermediul rețelelor de socializare, nu la o masă de dialog, ceea ce demonstrează lipsă de voință politică, dar și de ignorare a prevederilor Codului Muncii.

4. Vaccinarea este necesară și trebuie promovată activ. Prin obligarea vaccinării în rândul profesorilor, noua guvernare denotă incapacitatea de a mobiliza vaccinarea care la moment este de 25% din populație vaccinată integral (circa 662 mii de persoane). Vaccinarea slabă poate împinge guvernarea spre introducerea unor măsuri noi de vaccinare obligată (opțiunea contrară va fi testarea regulată din cont propriu). Cele circa 662.000 de persoane, la care se adaugă alte câteva zeci de mii de oameni vaccinați, apropie populația vaccinată de cifra celor care au votat pentru PAS la alegerile anticipate. Prin urmare, după ce va fi acoperită dimensiunea populației care a votat pentru PAS va urma mai multă rezistență împotriva vaccinării și respectiv mai multe măsuri de vaccinare obligatorie.

Vaccinarea este o modalitate de a reduce simptomele grave, diminuând riscurile Covidului prelungit (scăderea productivității de lucru etc.) și salvarea de vieți. Totodată, vaccinarea nu împiedică contagierea celor vaccinați și de către cei vaccinați. De aceea, măsurile de distanțare socială și purtarea măștii trebuie respectate în continuare.

În timp ce țara înregistrează peste 500 de cazuri de infecție noi:

- Ministerul Sănătății ignoră posibilitatea de a dialoga cu sindicatele;

- Diverse voci din opinia publică critică profesorii (fără a ține cont de faptul că aceștia au dreptul să protesteze în calitate de membri ai sindicatelor). Vorbim despre o presiune publică, care pentru unii profesori poate să pară o hărțuire publică;

- Guvernarea se pregătește de paradă care va costa câteva milioane de lei și sporește posibilitatea de contagiere în masă (în timp ce Ministra Sănătății spune ca în buget nu sunt bani pentru teste gratuite în încercarea de a obliga medicii să se vaccineze).

Cea mai sigură metodă de a combate pandemia este vaccinarea, dar acest lucru se face prin comunicare, dialogare și coerență.

Doar măsurile de coerciție de regulă funcționează în regimuri autoritare, iar în cele democratice vaccinarea obligatorie a adus la proteste sociale sau la dezvoltarea rețelelor de falsificare a certificatelor.

Dionis Cenusa
2021-08-26 12:00:00

Comentarii