Evaluarea activității procurorului general de o comisie de experți europeni ar permite depolitizarea subiectului

Dionis Cenusa
12/08/2021
Colaj: CIJM

Deocamdată am vazut preponderent o „curățenie politică” în structurile de stat, nu una legată strict de luptă anti-corupție.

Același lucru se intenționează în cazul Procurorului General, care reprezintă ultima fortăreața neocupată de PAS. Era așteptată o confruntare dintre Președinție, majoritatea parlamentară (PAS) și executiv, care au obiecții față de Stoianoglo. Aici, vreau să punctez câteva lucruri:

1) Înainte de a veni cu acuzații, cred că merită ca o comisie alcătuită din experți europeni să evalueze activitatea procurorului general, în afara prismei evaluărilor politice. O asemenea evaluare ar permite depolitizarea subiectului.

2) Este interesant că insistă foarte mult pe evaluarea externă a judecătorilor și procurilor deci către PAS și Președintele Sandu, dar aceeași idee nu sună deloc în cazul lui Stoianoglo. El spune că a acționat în corespundere cu legea în vigoare. Deci, nu îmi este clar de ce nu este făcută o evaluare independentă, dar strict cu participarea experților europeni. Dacă tot ei sunt sugerați pentru reforma justiției, trebuie ca tot ei să fie atrași pentru a oferi o opinie informată despre activitatea lui Stoianoglo.

3) Este imperativ ca puterile în stat să fie separate. Acest lucru se referă și la procuratură care trebuie să fie autonomă și independentă politic față de puterea legislativă și executivă. Același lucru se referă și la judecătorii constituționali, care nu pot fi demiși din cauza ciclurilor electorale din țară. De aceea, am condamnat deciziile Socialiștilor, care au încercat să o destituie pe Domnica Manole. Este ciudat că nu văd niciun demers public împotriva acțiunilor care subminează independența procuraturii generale. Este contrar legislației în vigoare ca actualul procuror să fie demis înainte de terminarea termenului. Dura lex, sed lex. Acest episod îmi smintește despre decizia anticonstituțională a Președintelui Sandu (despre cea de-a doua numire a Nataliei Gavriliță drept candidat pentru funcția de premier), pe care actuala componență a Curții Constituționale a anunțat-o câteva luni în urmă.

4) În orice caz, fie că rămâne Stoianoglo sau acesta este destituit prin trișare (nerespectarea imuabilității mandatului procurorului), procurorul general trebuie să nu fie o persoană care are o agendă politică sau îndeplinește ordine politice, indiferent că vine din domeniu sau este recrutat din societatea civilă. Delegația UE de la Chisinau și Ambasadorul Michalko (care încă nu a plecat) ar putea fi nevoiți să le facă observații decidenților din PAS. Tăcerea pe marginea acestui subiect din partea partenerilor externi ar putea fi folosită ca instrument de către Comuniști și Socialiști pentu a critica guvernarea, dar și pe cei care nu exprima dezacord - reprezentații societății civile și partenerii europeni.

Pentru a evita o bilă neagră sau o eventuală discreditare, guvernarea PAS poate să facă următorii pași:

1. Să transmită proiectul de lege pentru modificarea legii procuraturii către Comisia de la Veneția spre consultare pentru a obține un aviz;

2. Poate fi lansată o evaluare independentă a activității lui Stoianoglo, dar cu participarea experților europeni și prin excluderea oricărui element de apreciere politică.

Guvernarea are o misiune importantă și valoroasă - cea de reformare a țării și de construirea a statului de drept. Această postare nu este nimic altceva decât acel umăr pe care l-a solicitat Președintele Sandu și exponenții PAS.

Cele două sugestii propuse de mine vor asigura o depolitizare a procesului, dar și o evitare a criticii contra PAS. Este evident că procuratora trebuie reformată și curățită, dar trebuie să ne conducem de practicile Comisiei de la Veneția. De asemenea, PAS trebuie și poate să evite acuzații că ar crea precedente ce pot duce la politizarea puterii judecătorești.

Puterile în stat trebuie separate, statul de drept nu trebuie să fie doar declarativ.

Sper mult că colegii din societatea civilă vor sprijini (îmbunătăți aceste idei). Repet eu vreau ca PAS să reușească. Am colegi buni și pricepuți în care am încredere și cu care vreau să conlucrez atât în majoritatea parlamentară și în Guvernul Nataliei Gavriliță. De aceea, acestă postare are doar intenții pozitive, favorabile actualei guvernări, succesului acesteia în livrarea reformelor promise pentru cetățeni.

Dionis Cenusa
2021-08-12 15:01:00

Comentarii