Situația din jurul procurorului general arestat devine mai urâtă

Dionis Cenusa
08/10/2021

Situația din jurul procurorului general arestat Stoianoglo (acum 2 zile) devine mai urâtă.

- Executivul și reprezentanții legislativului protestează împotriva arestării lui Stoianoglo (a grupului etnic Găgăuzia) l-au acuzat pe președintele Sandu și majoritatea la putere de instituirea „dictaturii”. Acest lucru devine și mai evidențiat după ce a fost solicitată prelungirea reținerii lui Stoianoglo pentru încă 30 de zile.

- Legiuitorii autonomiei au cerut eliberarea lui Stoianoglo. Dacă nu, ei au avertizat că vor iniția acțiuni de nesupunere în limitele legii. Acțiunile guvernamentale grăbite (indiferent de motivație) care au dus la arestarea lui Stoianoglo ar putea complica relațiile complexe dintre Sandu/PAS și autonomia găgăuză, al cărei executiv s-a simțit ignorat de noul partid de guvernământ.

Dacă minoritățile etnice pro-ruse se enervează asupra grupului majoritar, atunci nu este prea dificil să ne imaginăm că Rusia ar putea apărea în curând încercând să protejeze minoritățile de limbă rusă.

PS. Evident, reținerea lui Stoianoglo e politică după, dar chiar guvernarea PAS s-a gândit că politicienii găgăuzi vor fi indiferenți? Nu înțelege PAS că reținerea lui Stoianoglo nu este clară pentru o bună parte din public și că acțiunile politice anterioare ale PAS (numirile politizate) au creat nori de neîncredere față de sinceritatea anumitor acțiuni ale guvernării. Anume din acest motiv repet ceea de spun de luni se zile, orice reformă care impune criteriul politic ca factor dominant va crea probleme pentru guvernare. Asemenea acțiuni au creat teren fertil pentru auto-discreditarea guvernării. Este mai mult decât urgent ca guvernarea să acționeze cu transparență maximă, comunicare impecabilă și depolitizarea proceselor în jurul procuraturii generale (merită ca Ministrul Justiției să-și ia câteva zile de pauză pe acest domeniu specific).

Recomandarea mea este ca guvernarea să învețe urgent din propriile greșeli, dacă nu a învățat din greșelile altora. Să se înțeleagă clar - dacă Stoianoglo a făcut ceva ilegal (pentru că toți vorbesc despre presupuneri, chiar dacă sunt evidențe serioase că Stoianoglo gravitează în jurul lui Platon sau invers) să se ocupe de asta judiciarul nu politicul.

Dionis Cenusa
2021-10-08 15:53:00

Comentarii