Cum PDM îşi sacrifică oamenii

Ion Cernei
19/04/2019

Parada demisiilor președinților consiliilor raionale care au pierdut alegerile din 24 februarie, pare-se, ajunge la Orhei. Valeriu Covaș, avocat, consilier PPEM, mi-a transmis un demers care urmează să fie perfectat de către consilierii din majoritatea de guvernare şi care ar trebui să voteze pentru noul președinte Igor Rusu. Cine este acest Igor Rusu? Deocamdată nimeni nu știe.

În demers se face trimitere la art. 49 al. 1 al Legii nr. 436 din 28.12.2006, care stipulează, că în funcţiile de președinte și vicepreședinte de raion poate fi aleasă orice persoană, inclusiv din rândul consilierilor. Tot acolo: Consiliul raional alege preşedintele raionului la propunerea a cel puţin o treime din consilieri, cu votul majorităţii consilierilor aleşi. Adică, prin acest demers, conducerea PDM “ajută” majoritatea din Consiliul raional Orhei să aleagă un nou şef al administrației raionale.

Pentru ce trebuie înlocuit Tudor Golub la câteva luni până la expirarea mandatului? Valeriu Covaș spune că, posibil, noul președinte trebuie să ridice prestigiul organizației raionale în preajma noilor alegeri locale. Dumnealui mai spune că a încercat să afle cine este noul candidat la președinția raionului Orhei, dar nu a reușit: ”Nimeni nu știe nimic. Am căutat pe reţelele sociale şi am găsit cu acest nume doar un interpret de muzică populară. Bineînțeles, noi, cei patru consilieri din partea PPEM, nu vom vota pentru această candidatură”.

Solicitat să comenteze situaţia, Tudor Golub, care la moment se află la tratament, ne-a scris: “Mi-am asumat înfrângerea în alegeri şi urmează să-mi dau demisia”.

Un consilier raional PDM, care a dorit să rămână anonim, ne-a spus: ”După ce Tudor Golub a pierdut alegerile pentru funcţia de parlamentar în fața candidatei Partidului Șor în circumscripția nr. 19 Ivancea, de la partid i s-ar fi sugerat să-şi dea demisia din funţia de preşedinte al raionului. Dar dânsul ar fi declarat că dacă face acest  lucru, marea majoritate a primarilor care acum sprijină PDM va trece de partea Blocului ACUM sau la Partidul Șor. Se vede că cei de la Chişinău au alte informaţii. Noi nu știm cine este acest Igor Rusu, dar cu siguranță nimeni din rândul activiştilor din Orhei nu s-ar încumeta să preia acum conducerea raionului”, ne-a spus acesta.

Cu adevărat, prognozele sunt destul de sumbre pentru PDM-iștii din Orhei. La alegerile parlamentare recente din municipiul Orhei Ilan Șor, candidatul partidului omonim, a luat cu peste 1600 de voturi mai mult decât în 2015. Adică la alegerile locale viitoare Partidul Şor, corcolit şi susţinut masiv de PDM, îşi poate consolida poziţiile atât în Consiliul municipal, cât şi în cel raional Orhei. Ce se va întâmpla cu raionul într-o atare situaţie nu poate spune nimeni, pentru că cei cu o minte cât de cât lucidă înţeleg că posibilităţile misterioasei fundaţii Miron Şor nu sunt inepuizabile şi declaraţiile despre transformarea Orheiului într-un Monaco moldovenesc nu sunt decât nişte promisiuni pentru ca Şor să-şi atingă scopurile.

În opinia noastră, concurența lui Tudor Golub cu Marina Tauber,  începută încă în timpul alegerilor locale în Jora de Mijloc, a fost una de necâștigat pentru președintele raionului Orhei. Pentru că aşa a voit guvernarea pedemistă. În mod normal, Comisia Electorală Centrală trebuia să ia atitudine vs. de numeroasele încălcări ale Codului electoral, coruperea masivă a alegătorilor de către echipa Marinei Tauber, ceea ce nu s-a întâmplat. Încă atunci era clar: dacă Marinei Tauber i se permite să utilizeze aceleaşi metode şi posibilităţi la alegerile parlamentare, nici un candidat cu frică de Lege şi stimă de oameni nu-i va putea face concurenţă.

”Eu i-am spus lui Tudor să nu se implice în alegerile parlamentare odată ce a primit o palmă usturătoare nu numai de la Marina, dar și de la ai săi în alegerile locale. El trebuia să-și dea demisia momentan după alegerile din Jora de Mijloc, astfel poate își salva cariera politică. Acum, după ce partidul pe care l-a slujit l-a lăsat în voia sorţii şi în alegerile parlamentare, demisia dumnealui este iminentă”, ne-a spus unul din viceprimarii de Orhei, care a preferat să-și păstreze anonimatul.

Apropo,Tudor Golub, fost activist al Frontului Popular, a ajuns în PDM cu echipa din Orhei a Partidului Social Liberal, după fuziunea celor două partide. Organizaţia Teritorială Orhei a PDM, în ciuda percepţiei că ar fi una integră, este totuși erodată de intrigi şi lupte interne. Dintre grupările exitente îndeosebi se evidențiază două: cea a pediștilor din vechea gardă (V. Bobeică, I. Stratulat, A. Atamanenco etc.) și garda tânără formată din ex-membrii PSL în frunte cu Tudor Golub. După alegerile locale din 2015, vechea gardă îl voia preşedinte de raion pe Andrei Atamanenco, dar în cadrul unei votări secrete majoritatea membilor partidului l-au susţinut pe Tudor Golub. Nu excludem că vechea gardă acum doreşte să-şi ia revanșa. La moment ştim cu certitudine că ședința extraordinară a Consiliului raional va avea loc, iar lui Tudor Golub deja i-au găsit alt serviciu…

Ion Cernei
2019-04-19 18:03:00

Comentarii